Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) au aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei şi trei avertismente, în urma controalelor efectuate pe linia calităţii alimentelor preparate în spitalele publice şi private din Brăila, informează comisarul-şef al instituţiei, Daniela Gorgan.
Potrivit sursei citate, în cadrul tematicii ANPC referitoare la verificarea conformităţii şi calităţii alimentelor preparate în incinta spitalelor publice şi private, precum şi a celor distribuite prin sistemul de catering, CJPC Brăila a desfăşurat, în perioada 24-26.02.2025, acţiuni de control la SC Titan Edilitară SRL din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă, cantina Spitalului de Pneumofiziologie, cantina Spitalului de Psihiatrie “Sf.Pantelimon” şi SC Veneţia Medical SRL, toate din municipiul Brăila, transmite Agerpres.
“Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancţiuni şi măsuri: o amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei – SC Veneţia Medical SRL; trei avertismente – SC Titan Edilitară SRL, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumofiziologie; oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul cantinelor a materiilor prime nesigure şi distrugerea acestora; s-a dispus informarea corectă, completă şi precisă, în meniul existent, în cantinele şcolare a gramajelor/porţie, aditivii utilizaţi, etichetarea nutriţională şi menţiunea ‘produs congelat/decongelat’ atunci când este cazul pentru fiecare preparat culinar”, a declarat Daniela Gorgan.
Principalele nereguli depistate la SC Veneţia Medical SRL au fost: utilizarea unor vase din aluminiu degradate (strat de teflon deteriorat); folosirea unui agregat frigorific destinat depozitării ouălelor, cu zone de rugină; utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale (bureţi neadecvaţi pentru igienizarea veselei); folosirea unui radiator cu zone de rugină în blocul alimentar; utilizarea unor produse alimentare nesigure (cu ambalaj deteriorat şi arsură de congelare, produse fără data desigilării ambalajului, astfel că nu se poate stabili cu exactitate valabilitatea produsului).
La SC Titan Edilitară SRL din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă, principalele nereguli depistate au fost: utilizarea în etapele preliminare de fabricare a preparatelor culinare a unor tăvi şi ustensile neprofesionale (tăvi din aluminiu cu strat protector deteriorat). Până la finalizarea acţiunii de control deficienţele constatate au fost remediate (ustensilele şi vasele deteriorate au fost eliminate din blocul alimentar).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
La Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”, inspectorii CJPC Brăila au depistat următoarele nereguli: lipsa recipientului pentru colectarea reziduurilor menajere solide prevăzut cu capac şi acţionare cu pedală; -folosirea unor produse nesigure (produse congelate cu acumulări de gheaţă în exces în interiorul produsului, conserve cu ambalaj lovit, îndoit, deteriorat).
Spitalul de Pneumofiziologie, neregulile au fost următoarele: lipsa din meniul aprobat şi afişat, a menţiunilor cu privire la: ingredientele alergene sau cu potenţial alergen, aditivii, etichetarea nutriţională.