Există niște aparate mici electrice foarte simplu de folosit și foarte ieftine, spiralizer, care transformă legumele de formă lunguiață într-un fel de spaghetti. Le putem folosi, astfel, în loc de paste din făină, adăugând peste ele exact aceleași sosuri pe care le combinăm de regulă cu spaghetti sau penne sau fusilli sau ce alte parte preferăm.
Dar spirale de legume și de fructe putem obține și cu niște mici instrumente mecanice, care nu sunt acționate electric. Pot fi mai mici, asemănătoare ascuțitorilor de creioane. Sau mai mari, cu un maner care are în prelungire sa o tijă în care intră un cartof sau altă legumă și iese pe partea cealaltă secționată în spirală. Pot fi pliabile sau demontabile, de regulă dau posibilitatea de a crea spirale de mai multe dimensiuni.

Fie că sunt manuale, fie că sunt electrice, sunt foarte simplu de folosit: pe de o parte intră leguma întreagă, tăindu-i vârful, iar pe de altă parte, ca printr-o magie, ies spiralele. Uneori sunt ca niște spaghetti ceva mai groase, alteori ca niște panglici mai late.
Singura mare limită a acestor aparate este că e nevoie de legume lungi, ideal dovlecei sau morcovi. Însă și alte rădăcinoase mai rotunde se pot tăia pe lungime și folosi ca și cum ar fi lungi prin natura lor. Dacă vrem să gătim acest tip de „spaghetti”, e suficient să le sotăm 2 minute în tigaie, peste care putem adăuga deasupra orice sos preferăm: sos de roșii cu sau fără carne, sos pesto sau doar brânzeturi.
Cartofi sub capac în 3 minute, cu ou și brânză
Și este un procedeu mai poate fi aplicat si cartofilor, chiar în aparatele care nu sunt special create pentru cartofi. E suficient să-i tăiem pe lung de grosimea a trei degete. Ies pe partea cealaltă niște spirale extrem de interesante din cartofi, pe care îi putem face și sub capac, în tigaie, cu ouă și brânză, se gătesc foarte rapid. Valabil și pentru cartofii dulci.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un spiralizer poate tăia și fructe în forme interesante pentru salată sau deserturi
În afară de așa zisele spirale de tip spaghetti din legume, cu un spiralizer putem tăia în forme interesante atât fructe cât și legume pe care le adăugăm într-o salată: castraveți, mere, ananas, pere, țelină, sfeclă roșie, ridichi lungi, dovleac etc. Merg mai puțin legumele și fructele de consistență mai moale, mai bogate în suc.
Sunt aparate care presupun o investiție extrem de modestă, undeva în jurul a 100 de lei, pentru versiunile electrice simple dar care își fac treaba. Ideal pentru pasionații de gătit cărora le place să experiementeze și să creeze, inclusiv ca un mic dar de ziua de naștere.