Pastele alla gricia sunt o variantă tradițională de paste din zona din jurul Romei, care prevede ingrediente prin definiție regionale: guanciale și pecorino. Se găsesc, ambele, în rețele de distribuție, ingredientele nu sunt deloc o problemă. Dacă vrem, poate fi comparat cu pastele alla carbonara dar fără ou. Sau cu pastele all’amatriciana fără roșii, sau cu un cacio e pepe cu mai puțină brânză și cu adaos de guanciale crocant.
Denumirea vine della zona lor de proveniență, Griciano. Aceasta cuprinde mai multe localități din provincia Rieti, regiunea Lazio, în apropiere de capitala italiană.
Este o rețetă de paste extrem de ușor și rapid de preparat. Cu siguranță, nu cea mai sănătoasă mâncare posibilă. Dar este clasica soluție pentru o zi de vineri sau oricare altă zi când nu avem energie sau ingrediente pentru ceva mai echilibrat.
Dar putem, oricum, restabili un anume echilibru nutrițional. Și anume, alegând să preparăm porții mai mici, și precedând pastele de un aperitiv vegetal. Pot fi legume tăiate în formă de bastonaș, cu humus sau cu sos de iaurt; sau chiar o salată cu ce se nimerește prin frigider, cu o doză suficientă de dressing citronette, cu ulei și lămâie, cât să le adauge gust și aromă.
Pentru aceste spaghetti alla gricia trebuie să fierbem pastele, să radem brânza, să trecem rapid bucățelele de guanciale prin tigaie și să amestecăm. Extrem de simplu totul.
Ingrediente pentru 4 porții de spaghetti alla gricia
400 g spaghetti
200 g guanciale tăiat bucățele mici
150 pecorino dat pe răzătoarea mică
sare, piper, ulei
Procedeu
De o parte, fierbem pastele în apă conform indicațiilor de pe ambalaj. Pastele se adaugă în apă în momentul în care fierbe, iar în apă e nevosi de sare în cantitate relativ generoasă, pentru ca pastele să nu iasă insipide.
Între timp, se taie feliile de guanciale fâșii subțiri și scurte, se rumenesc în tigaia în care adăugăm de la început puțin ulei. Secretul este ca uleiul să fie destul de cald, dar nu încins, astfel încât feliile mici de guanciale să prindă o crustă aurie de la început, nu să înceapă să elibereze foarte multă grăsime în tigaie. În felul acesta ies crocante la exterior dar își conservă interiorul, nu devin foarte uscate. E nevoie în total de circa 2 minute.
Odată începlinită condiția asta și preparată partea de guanciale, lăsăm deoparte și radem brânza pecorino pe răzătoarea fină.
Pentru că și pastele între timp ar trebui să fie gata, se iau de pe foc, se scurg și se transferă în tigaie.
Se amalgamează bine pe flacără, rapid, și se completează cu o parte din pecorino, amestecând bine totul.
Se servesc imediat, calde, cu restul de pecorino deasupra și puțin piper măcinat la moment.