Spre deosebire de sosul pesto de busuioc, și el un sos bun la toate, sosul tzatziki se consumă exclusiv rece, motiv pentru care este cu atât mai potrivit vara.
Este extrem de ușor de preparat și faptul că s-a răspândit pe mapamond stă mărturie pentru sclipirea geniului popular al grecilor atunci când l-au creat.
Se prepară cu o bază de iaurt grecesc, concentrat, aromatizat apoi cu o combinație perfectă a verii. Se poate experimenta și cu iaurt obișnuit, lăsându-l să se scurgă bine într-o sită. Ba chiar, o versiune de luat în considerare este aceea de a adăuga în iaurtul obișnuit puțină brânză de vaci fermentată. La fel, unii combină iaurt cu smântână fermentată – asta e frumusețea rețetelor tradiționale, sunt un punct de pornire, un fel de template, pe care îl putem personaliza.
Ingrediente pentru 4 porții
350 g iaurt grecesc sau combinațiile posibile de mai sus
1-2 castraveți
1-2 căței de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de suc de lămâie sau oțet alb
o legătură de mărar proaspăt
sare
Procedeu
Se începe dând pe răzătoarea fină castraveții. Se presară apoi cu un strop de sare și se amestecă și se lasă într-o sită să se scurgă. Această operațiune face ca sosul final să nu se dilueze din cauza cantității mari de apă a acestora.
Între timp, amestecăm bine usturoiul cu sare și un strop de oțet sau lămâie și de ulei, ca atunci când facem sos de usturoi. Cu cât obținem o emulsie mai fină sau o cremă, cu atât sosul final va fi mai reușit. Luăm sare, ulei, oțet sau lămâie din totalul ingredientelor din listă, restul le adăugăm direct în amestecul final. Dacă nu avem altă posibilitate, usturoiul se poate da și pe răzătoarea cea mai fină și apoi amesteca mai departe.
O metodă foarte practicată pentru ca usturoiul să nu domine și să nu îl simtă nici cei din jur: când îl emulsionăm cu restul ingredientelor eliminăm, germenele, partea verde din interior. Este partea cu cea mai mare concentrație aromatică și nutritivă – dacă îl eliminăm nu înseamnă că trebuie să îl aruncăm, îl putem folosi în sos, supă sau orice altă mâncare. Îl putem chiar înghiți nemestecat, emană mult mai puțin miros decât dacă se distribuie în tot sosul.
Amestecăm acum într-un bol emulsia de usturoi cu castraveții rași și scurși. Apoi adăugăm puțin câte puțin sucul de lămâie rămas/oțetul, uleiul și sarea. Când s-au amalgamat bine adăugăm treptat și iaurtul, înglobând partea aromatică din bol în el.
La final, se adaugă mărarul tăiat mărunt, se amestecă bine și se dă la rece minim 1h.
Cu se putem combina sosul tzatziki
Am obținut astfel în doar câteva minute un sos tzatziki aromat și rece pe care îl putem practic asocia cu orice:
-legume tăiate în formă de bastonașe: morcovi, ardei, dovlecei
-cu salată de roșii
-cu cartofi
-cu pâine de orice fel sau crackers
-ca sos fresh pentru carne sau pește
-în sandvișuri
-în dressingurile de salată