Un procent de 55% dintre consumatorii spanioli de fructe aleg, ca prim criteriu, ca acestea să fie de sezon, 53% țin cont de preț, iar 41% de origine, conform unui sondaj realizat de organizația de consumatori OCU, notează EFE Agro.
Criterii de selecție pentru fructe
Sondajul, realizat pe un eșantion de 885 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 79 de ani, evidențiază importanța acestor trei criterii în achiziția de fructe, cu varietățile de sezon și prețul pe primele două locuri.
Potrivit OCU, alegerea pe baza prețului este puternic influențată de situația economică a familiei: acest criteriu este esențial pentru 55% dintre consumatori în cazul unui buget restrâns și mai puțin important atunci când bugetul este mai relaxat. În astfel de cazuri, criteriile principale devin sezonalitatea (58%) și originea (49%).
Originea contează mai mult pentru cei peste 60 de ani
În ceea ce privește originea, deși 41% dintre respondenți o consideră principalul criteriu de selecție, acest procent crește la 51% în rândul persoanelor de peste 60 de ani, pentru care acest aspect este mai important decât prețul.
Sondajul arată că majoritatea consumatorilor preferă să achiziționeze fructe și legume din apropierea locuinței, în principal din supermarketuri și fruterii (magazine de fructe).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
62% dintre consumatori cumpără din supermarketuri,
48% din fruterii,
22% din hipermarketuri,
17% din piețe,
16% de la târguri,
4% direct de la producător.
Fructele de origine locală: calitate și sprijin pentru producători
Majoritatea respondenților consideră că fructele și legumele autohtone sunt de o calitate superioară. Această opinie este împărtășită de 84% dintre cei care aleg originea ca principal criteriu de selecție, însă scade la 57% pentru cei care nu acordă importanță acestui aspect.
Totuși, 62% dintre cumpărători consideră că fructele și legumele de origine națională sunt mai scumpe decât cele importate.
O proporție covârșitoare (93%) dintre respondenți este de părere că achiziția de fructe și legume autohtone contribuie la sprijinirea sectorului agricol național.
Producția de fructe și legume în Spania
Spania este principalul producător de fructe și legume din Europa, cu o producție de peste 25 de milioane de tone, reprezentând peste 20% din recolta totală a Uniunii Europene. La nivel mondial, Spania ocupă locul al șaptelea, conform datelor OCU, deși importă, de asemenea, produse horticole.