Cele trei abatoare din judeţul Bistriţa-Năsăud au înregistrat o creştere a solicitărilor privind tranşarea mieilor, înainte de sărbătorile pascale, ca urmare a faptului că în această perioadă sunt interzise exporturile româneşti de ovine în viu pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ioan Bogolin, transmite Agerpres.
„Exportul în viu, până în 8 iunie, nu se va putea face. (…) Se va duce foarte mult din ceea ce s-a exportat până acum în viu spre unităţile de abatorizare, au crescut destul de mult cererile abatoarelor ca să poată sacrifica în această perioadă şi ovine. Judeţul Bistriţa-Năsăud este unul dintre judeţele din care se fac schimburi intraunionale destul de mari, în special către Grecia, Italia, Croaţia”, a declarat Bogolin miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural.
Directorul DSVSA spune că vârful exporturilor, înainte de Paşti, va fi atins în următoarele două săptămâni şi atunci se va vedea dacă abatoarele vor face faţă cererii şi cât de mult va fi influenţat comerţul extern.
Ciobanii bistriţeni vor putea să exporte în continuare animale vii către ţările arabe, însă, de obicei, aceste tranzacţii se fac în a doua parte a anului.
Bogolin a precizat că nu există restricţii pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, la această dată, privind circulaţia animalelor, inclusiv a ovinelor.
Una dintre consecinţele interzicerii exporturilor de miei în viu din România către celelalte state din Uniunea Europeană a fost scăderea preţului pe kilogram, de la 22 de lei anul trecut, la 18-20 lei în acest an.
„Din câte am înţeles, din discuţiile de ieri cu fermierii, preţul la animalele în viu a scăzut un pic faţă de anul trecut. Preţul pe kilogram în viu este între 18 şi 20 de lei”, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Cătălin Păun, în cadrul aceleiaşi şedinţe.
În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel abatorizate, acesta ar urma să fie stabilit în funcţie de negocieri.
Înainte de sărbătorile pascale de anul trecut, fermierii bistriţeni au exportat către Grecia, Italia şi Croaţia atât miei în viu, cât şi carcase de miel.
Judeţul Bistriţa-Năsăud are un efectiv de ovine de aproximativ 370.000 de capete, din care peste 20% ajung anual la export.