Un soi de grâu cu un conținut record de proteină – 19,3% – a fost dezvoltat în Emiratul Sharjah, în mijlocul deșertului, folosind tehnologii biotehnologice avansate, fără pesticide, fertilizanți chimici sau modificări genetice. Este vorba despre Sharjah1, un grâu rezistent la salinitate și secetă extremă, considerat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) drept „cel mai inovator soi de grâu din lume”, notează publicația germană Agrarheute.
Pentru crearea sa, au fost analizate peste 1.450 de varietăți de grâu. Proiectul a fost coordonat de un „laborator specializat în biotehnologie”, care a accelerat procesul de îmbunătățire genetică, iar rezultatul este un grâu „fără chimicale și modificări genetice”.
Potrivit agenției media consulta (mc), producția acestui soi performant, capabil să crească în condiții de peste 50°C, a fost realizată la ferma de grâu Mleiha din Sharjah, situată în deșert, cu un consum minim de apă. În locul substanțelor de sinteză, s-au utilizat doar îngrășăminte organice, compost fermentat și minerale extrase din munți.
Emirul de Sharjah, Sheikh Dr. Sultan bin Mohammed Al Qasimi, cultivă acest grâu pe o suprafață de 1.428 hectare în zona deșertică. Producția din acest an este estimată la aproximativ 6.000 de tone.
Printre tehnologiile folosite se numără sisteme de irigare economice controlate prin inteligență artificială
Ministra Mediului și a Schimbărilor Climatice din EAU, Dr. Amna Al Dahak, subliniază rolul acestui soi în promovarea unei agriculturi inteligente din punct de vedere climatic. Printre tehnologiile folosite se numără sisteme de irigare economice controlate prin inteligență artificială, care au redus consumul de apă cu aproximativ 30%. Ferma utilizează și imagini termice satelitare, precum și sisteme de monitorizare meteo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Potrivit publicației Bäko-Magazin, făina obținută din acest grâu este „cu densitate nutrițională ridicată, structură excelentă a glutenului, activitate enzimatică ideală și capacitate perfectă de fermentare”. Proiectul Saba Sanabel, care a început în 2020, a analizat peste 250 de soiuri adaptate la condiții climatice extreme, utilizând doar varietăți fără modificări genetice.
„Inovația în domeniul biotehnologic dovedește că putem învinge chiar și cele mai dure provocări agricole”
„Inovația în domeniul biotehnologic dovedește că putem învinge chiar și cele mai dure provocări agricole”, a spus ministra Amna Al Dahak. Cu o producție anuală estimată la 15.200 de tone, ferma acoperă integral necesarul de grâu al emiratului Sharjah, reducând dependența de importuri.
„Soiul depășește standardele globale și îl transformă într-unul dintre cele mai valoroase din punct de vedere nutrițional la nivel mondial”, afirmă Dr. Osama Hussein Qambar, reprezentant al Departamentului de Agricultură și Zootehnie din Sharjah. El consideră acest proiect un model local de agricultură sustenabilă și regenerativă.
Interesul pentru Sharjah1 este în creștere: grâul este deja folosit în produse precum pâinea sau pastele, iar atât producători locali, cât și internaționali, și-au manifestat dorința de a-l utiliza. Datorită cererii globale tot mai mari, autoritățile din Sharjah analizează posibilitatea exportului, dorind să își consolideze poziția pe piața internațională a cerealelor. Soiul a primit mai multe certificate internaționale de calitate și a fost distins în EAU cu premiul pentru Cea mai bună inovație în domeniul sustenabilității.