Un smochin a prins adânc rădăcini într-o comună montană din nordul județului Vâlcea, în Depresiunea Loviștei, un loc mai puțin favorabil acestei specii vegetale. Inițial, planta a fost protejată în timpul iernii, dar în ultimii ani, întrucât temperaturile au fost ridicate în lunile de iarnă, nu a mai avut nevoie de protecție.
Smochinul se află în grădina Constanței Ștefan, președintele Asociației ”Țara Loviștei”, formată din crescători de ovine și caprine. În calitate de șefă a acestei structuri asociative, doamna Ștefan merge des la București, ca să discute la instituțiile centrale despre problemele fermierilor din zona montană.
În prezent, sectorul creșterii ovinelor/caprinelor trece printr-o perioadă dificilă din cauza Pestei Micilor Rumegătoare, o boală foarte contagioasă, care evoluează din 20 iulie.
Oierii se tem pentru turmele lor, din cauză că autoritățile trebuie, potrivit legislației sanitare veterinare, să sacrifice întreg efectivul de animale unde a fost depistată boala.
Revenită acasă, Constanța Ștefan redescoperă cu bucurie smochinul plin cu fructe:
”Îl am de 15 ani. L-am adus de la Râmnicu Vâlcea. Cred că mai are cineva un exemplar, eu i-am dat un lăstar. Smochinul meu e foarte roditor. Nepoții mei mănâncă multe smochine, dar mai rămân și ca să prepar dulceață”.
În fotografiile trimise de șefa Asociației ”Țara Loviștei”, smochinul prezintă un frunziș bogat, verde, și o fructificație generoasă.
Depresiunea Loviștei nu oferă chiar condițiile pedoclimatice optime pentru un smochin. Este înconjurată de munți cu altitudini de peste 2000 m. Zona este mai degrabă un bazin pomicol, cu meri, pruni și peri.
Smochinul din grădina doamnei Constanța Ștefan este, deocamdată, o raritate vegetală în comuna Titești, din județul Vâlcea: Evoluția climei, cu temperaturi ridicate pe o perioadă mai lungă decât până acum, ar putea favoriza extinderea acestei culturi în zone noi.