„Sleepy Girl”, un mocktail cu suc de vișine și magneziu, devine viral pe TikTok pentru efectele sale asupra somnului / Este un amestec relaxant sau doar un placebo cu gust plăcut? Medicii explică

Magneziu combinat cu suc de vișine poate fi util pentru somn FOTO: Dreamstime

O nouă tendință în wellness, cunoscută sub numele de „sleepy girl mocktail”, face furori pe rețelele sociale. Această băutură fără alcool, promovată pentru beneficiile sale asupra somnului, conține două ingrediente-vedetă: suc de vișine și pudră de magneziu, arată CBS News. Dar ce spun medicii? Ne ajută cu adevărat să dormim mai bine sau este doar un nou mit viral?

Efect real sau doar autosugestie?

Deși atât sucul de vișine, cât și magneziul au unele proprietăți care pot susține somnul, efectul lor este probabil minor, susține Dr. Steven Feinsilver, directorul Centrului de Medicină a Somnului din cadrul Northwell Lenox Hill Hospital. „Orice substanță pe care o consumi crezând că te va relaxa și ajuta să adormi poate avea acest efect. Somnul este foarte sensibil la efectul placebo”, afirmă medicul.

Totuși, pentru cei curioși să încerce, Feinsilver spune că „nu ar fi nicio problemă să bei această combinație, atât timp cât este consumată în doze rezonabile”.

Ce conțin vișinele amare și cum acționează?

Sucul de vișine conține în mod natural o cantitate redusă de melatonină și triptofan, doi compuși asociați cu inducerea somnului. „Melatonina este o substanță produsă de glanda pineală care trimite creierului semnalul că e timpul pentru somn. Ca agent hipnotic, eficiența ei este destul de redusă pentru majoritatea oamenilor, însă este disponibilă fără rețetă în farmacii”, explică dr. Feinsilver. „Cât despre sucul de vișine, conținutul de melatonină este mult mai mic decât în suplimentele standard”.

Triptofanul este cunoscut de mulți drept „aminoacidul curcanului de Ziua Recunoștinței”. Se găsește în diverse alimente și poate fi transformat de organism în serotonină. Aceasta este un neurotransmițător cu efect sedativ.

Magneziul: ce fel alegem și cum ne influențează somnul

Magneziul este un alt ingredient promovat pentru susținerea somnului. Dr. Mike Sevilla, medic de familie, spune că există teorii conform cărora acest mineral ar putea „pregăti organismul pentru somn, influențând anumiți hormoni”. „Unele studii arată că suplimentele cu magneziu pot sprijini producția de melatonină, iar mulți oameni iau melatonină pentru reglarea ciclului somn-veghe”, explică Sevilla.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Însă nu toate tipurile de magneziu sunt la fel de eficiente. Pentru susținerea somnului, medicul recomandă magneziul glicinat, care se absoarbe mai ușor la nivel digestiv. În schimb, forme precum oxidul de magneziu sunt mai puțin absorbabile. Sunt în general utilizate mai des pentru constipație sau arsuri gastrice.

Este sigur să încerci „sleepy girl mocktail”?

Înainte de a încerca orice tendință de pe rețelele sociale, mai ales cele care implică suplimente sau medicamente fără rețetă, Sevilla recomandă consultul medical. „Unele suplimente sau vitamine pot interacționa cu tratamentele cronice sau pot agrava anumite afecțiuni”, avertizează el. „De exemplu, cei cu probleme de reglare a glicemiei ar trebui să evite băuturile cu conținut mare de carbohidrați, cum este aceasta. Se pot folosi, desigur, variante fără zahăr”.

Persoanele cu stomac sensibil sau sindrom de colon iritabil ar trebui, de asemenea, să fie prudente. „Un efect advers frecvent este disconfortul gastric sau diareea, mai ales din cauza sucului de vișine. În plus, un aport ridicat de zahăr chiar înainte de culcare poate crește glicemia și perturba somnul”, explică Sevilla.

Un mic ajutor sau un semnal de alarmă?

Dr. Sevilla atrage atenția că, deși acest mocktail poate avea un efect ușor relaxant pe termen scurt, el nu este un tratament pentru tulburările grave de somn.

„Insomnia nu este doar neplăcută, ci poate ascunde probleme medicale serioase. Dacă dificultățile de somn persistă, e important să consulți un medic pentru a identifica cauza și a primi tratamentul potrivit”, subliniază el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *