Singurul primar al Bucureștiului care are o prăjitură dedicată / Cum se face desertul Șuvița lui Băsescu, „o prăjitură complexă și consumatoare de timp”

suvita lui basescu, primar, prajitura, reteta Șuvița lui Băsescu (Sursa foto: Adriana Sohodoleanu)

Traian Băsescu a fost și primar al Capitalei și europarlamentar, adică exact funcțiile pentru care românii votează astăzi. Totuși, fostul președinte al României nu mai candidează, prin urmare articolul nu încalcă legea campaniei electorale.

Multe personalități politice au devenit și prăjituri. Există tortul Regina Maria, prăjitura Take Ionescu, ba chiar și prăjiturile Parlament sau DNA. Un studiu făcut de caietederetete.ro a relevat că în caietele de rețete de după comunism au apărut și câteva deserturi numite după politicieni contemporani: prăjitura Petre Roman, Ochelarii lui Ciorbea, Poșeta Elenei Udrea și Șuvița lui Băsescu sunt exemple elocvente.

Prăjitura Take Ionescu de la Zexe Braserie.

Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie și pastry chef, autoarea volumului „Ce e nou în Noua Bucătărie Românească”, a refăcut rețeta dedicată fostului edil pe baza mai multor versiuni colectate de pe internet. Se pare că sursa originală rămâne necunoscută.

„Șuvița lui Băsescu este o prăjitură complexă și consumatoare de timp – are două tipuri de blat, cremă, frișcă – bugetul de timp o face high maintenance, căci altfel ingredientele sunt cele clasice românești. Ca să simt conexiunea cu numele prăjiturii, mi-am permis să o montez în altă formă decât clasicul dreptunghi picurat cu ciocolată rasă menționat în rețetă”, spune Adriana.

Șuvița lui Băsescu

Blat cacao

  • 2 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri apă
  • 240 ml ulei
  • 1 lingură cacao
  • 3 linguri făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță suc de lămâie

Albușurile se bat spumă tare cu cele două linguri de apă. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul până își dublează volumul, moment la care se înglobează uleiul. Cele două compoziții se combină și în ele se adaugă făina amestecată în prealabil cu cacao. Se înglobează cu mișcări lente de spatulă. Înainte de a băga în cuptor se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Se toarnă în două forme rotunde de 18 cm diametru și se coace în cuptorul preîncălzit, circa 20 de minute la 180 de grade Celsius.

Blat de nucă

  • 4 albușuri
  • 6 linguri de zahăr
  • 4 lingurițe de făină
  • 100 g nucă măcinată

Albușurile se bat spumă lucioasă cu zahărul. Se adaugă în tranșe făina amestecată cu nuca, amestecând blând pentru a încorpora în spuma de albuș. Se coc două blaturi în forme de 18 cm diametru, circa 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Cremă

  • 4 gălbenușuri
  • 1 ou întreg
  • 8 lingurițe zahăr pudră
  • 2 lingurițe cafea instant tip ness
  • 1 linguriță lapte
  • 250 g unt 82% grăsime

Ingredientele, cu excepția untului, se bat pe bain-marie având grijă ca temperatura compoziției să atingă 72 de grade Celsius timp de minim 2 minute pentru a găti ouăle crude – operațiunea necesită termometru și atenție, trebuie amestecat continuu pentru a nu se prinde ouăle. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească și se încorporează în untul bătut spumă.

Cremă 2

  • 200 ml frișcă
  • vișine din compot/vișinată

Decor

  • 100 g ciocolată amăruie

Se topește ciocolata pe bain-marie și se toarnă apoi sub formă de șuvițe pe hârtie de copt pusă pe fundul unui castron.

Asamblare

Se începe cu un blat de nucă peste care se pune o treime din cremă.

Se acoperă cu un blat de cacao peste care se pun frișca și vișinele.

Se acoperă cu un blat de nucă și altă treime din cremă, apoi cu blatul de cacao.

Se îmbracă acest blat cu restul de cremă.

Se decorează cu șuvițele de ciocolată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *