Un studiu recent a descoperit, potrivit thehealthy.com, că o dietă de slăbit, foarte la modă, ar putea provoca dureri în zone ale corpului în care nu te-ai aștepta. Iată, potrivit medicilor, o formulă simplă pentru a ne îmbunătăți nutriția.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este tentant să alegi diete care oferă reguli clare pentru a pierde în greutate. Să elimini fructele și grâul și să te bazezi pe proteine? Mulți oameni consideră că astfel de abordări funcționează – însă unii medici atrag atenția că acestea pot duce la alte probleme de sănătate. Mai mult, medicii spun că nu ar trebui niciodată să alegi o opțiune “sănătoasă” pentru un scop și, în același timp, să crești riscul pentru o altă problemă, cum ar fi boala cardiovasculară.
Așadar, doar pentru că o metodă populară de slăbit promite rezultate rapide nu înseamnă că este și sănătoasă. De fapt, dacă vrei să slăbești pentru a te simți mai bine per ansamblu, un studiu din toamna anului 2022 a arătat că o anumită dietă la modă poate chiar crește nivelul de durere pe care îl resimți.
Cum afectează o dietă de slăbit bogată în grăsimi răspunsul organismului la durere
Studiul, publicat în Scientific Reports, a găsit o legătură semnificativă între dietele bogate în grăsimi (precum dieta ketogenică, extrem de populară) și creșterea durerii și inflamației în organism. Deși cercetări anterioare au arătat deja că dietele bogate în grăsimi pot crește sensibilitatea la durere, studiul actual a evidențiat că această modă alimentară poate sensibiliza răspunsul la durere chiar și în zone ale corpului care în mod normal nu ar simți disconfort.
Cum anume cauzează o dietă bogată în grăsimi creșterea durerii? Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind răspunsul la durere la grupuri de șoareci pe o perioadă de opt săptămâni. Un grup a consumat o „dietă standard pentru rozătoare”, iar celălalt a primit o dietă bogată în grăsimi.
Deși șoarecii hrăniți cu dieta bogată în grăsimi nu au dezvoltat obezitate sau hiperglicemie, cercetătorii au observat la aceștia reacții dureroase la stimuli care în mod normal nu ar trebui să fie dureroși, cum ar fi o atingere ușoară sau pieptănarea părului.
Chiar dacă astfel de reacții sunt comune la persoanele cu exces de grăsime abdominală, studiul a arătat că acest tip de durere ar putea deveni frecvent la oricine consumă o dietă bogată în grăsimi.
„A devenit clar, în mod surprinzător, că nu ai nevoie de o patologie subiacentă sau de obezitate. Este suficientă dieta. Acesta este primul studiu care demonstrează rolul influent al unei expuneri scurte la o dietă bogată în grăsimi în declanșarea alodiniei sau durerii cronice”, spune co-autorul studiului, Dr. Michael Burton, profesor asistent de neuroștiințe la Universitatea Texas din Dallas.
Deși oamenii de știință subliniază că studiul a fost realizat pe animale, ceea ce limitează concluziile pentru oameni, cercetarea este promițătoare în legătura dintre dietele bogate în grăsimi și durerea cronică.
Dieta de slăbit cu prea multe grăsimi saturate poate provoca inflamații
Deși cercetările care leagă alegerile alimentare de inflamație și durere cronică sunt încă la început, acest studiu oferă o înțelegere importantă despre cum inflamația poate contribui la percepția durerii după consumul de alimente bogate în grăsimi.
„Cercetări recente arată că o dietă bogată în grăsimi poate contribui la inflamația intestinală și la acumularea de grăsime în alte țesuturi, ceea ce poate duce la inflamație sistemică în organism”, spune Mackenzie Burgess, nutritionist.
Burgess subliniază (iar studiul confirmă) ideea că un consum ridicat de grăsimi saturate duce adesea la inflamație crescută în organism, ceea ce poate spori percepția durerii. Dacă vrei să recunoști ușor grăsimile saturate, acestea sunt tipurile de grăsimi care devin solide la temperatura camerei – cum ar fi untul, uleiul de cocos, brânza, produsele lactate și carnea – toate alimente permise, în general, în dietele bogate în grăsimi.
Specialiștii în nutriție recomandă ca mai puțin de 10% din caloriile zilnice să provină din grăsimi saturate, iar Burgess spune că este mai bine să ne concentrăm pe grăsimile nesaturate. „Asta include grăsimile mononesaturate din alimente precum uleiul de măsline, avocado și nuci, precum și grăsimile polinesaturate din peștele gras și semințe”, spune ea.
Corpul are nevoie de un echilibru al macronutrienților, chiar dacă urmezi o dietă de slăbit
Este important să ai o cantitate sănătoasă de grăsimi în dietă, dar grăsimea nu ar trebui să fie singurul macronutrient pe care îl prioritizezi. Specialiștii sugerează că 20% până la 35% din calorii ar trebui să provină din grăsimi, restul din proteine (10%–35%) și carbohidrați (45%–65%), pentru a asigura aportul de fibre și energie necesare organismului.
„Întotdeauna le spun clienților că echilibrul este cheia, și dintr-un motiv bine întemeiat. Fiecare macronutrient are o funcție distinctă și importantă în organism. De exemplu, proteina ne ajută să construim forță musculară, să menținem un sistem imunitar sănătos și să transportăm molecule în corp. Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a corpului și oferă multe vitamine și minerale. Grăsimea are și ea un rol — ne ajută să absorbim anumite vitamine, protejează organele și susține funcțiile celulare. Totuși, cantitățile excesive pot contribui la probleme de sănătate”, spune nutriționista Burgess.
