Semințele europene sunt brevetate iar acest lucru ar putea amenința securitatea alimentară pe continent – analiză Euronews

seminte, europa, brevete, analiza Sursa foto: Pexels/ThisIsEngineering

Industria europeană a semințelor, una dintre cele mai diverse la nivel mondial, se confruntă cu provocări semnificative din cauza prevalenței tot mai mari a brevetelor pentru soiurile de plante, relatează Euronews.

În țări precum Germania, Olanda și Franța, sute de mici amelioratori se dedică creării de noi soiuri de cereale, legume și leguminoase. Acești amelioratori joacă un rol crucial în menținerea biodiversității și asigurarea securității alimentare prin adaptarea semințelor la mediile locale prin metode tradiționale, precum încrucișarea.

Cu toate acestea, în ciuda interdicției UE de a breveta plantele, lacunele din legislație permit companiilor agrochimice să breveteze plante create prin mijloace tehnologice. Acest lucru a dus la brevetarea a aproximativ 1.200 de soiuri de semințe în Europa, împiedicând micii amelioratori să utilizeze liber aceste semințe fără a plăti taxe de licență.

Oficiul European de Brevete (OEB), care funcționează independent de UE și este finanțat din taxele de brevetare plătite de companii, acordă aceste brevete, afectând micii amelioratori care nu dispun de resursele necesare pentru a naviga în acest cadru juridic complex.

Noile tehnici genomice (NTG), care permit editarea genetică precisă, au complicat și mai mult situația. Susținătorii acestor tehnici le consideră o modalitate de a dezvolta culturi rezistente la boli și la schimbările climatice, dar potențiala dereglementare a acestora ar putea duce la o creștere a numărului de brevete pentru semințe, exacerbând astfel provocările pentru micii amelioratori. Deși există dezbateri în cadrul UE cu privire la reglementarea NTG, orice potențială interdicție ar putea fi ineficientă, deoarece OEB, care deține autoritatea reală, nu respectă legislația UE.

Situația este precară pentru micii amelioratori, care se străduiesc să demonstreze că plantele lor nu încalcă brevetele existente, confruntându-se adesea cu costuri prohibitive și riscuri juridice. Criticii susțin că OEB, stimulat de structura sa, acordă prea multe brevete, ceea ce ar putea submina biodiversitatea și securitatea alimentară în întreaga Europă.

Citește și: Semințele sunt daruri de la natură, spune un important producător de produse ecologice. Compania are de gând să le ofere gratuit

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *