Dumitru Ivan e contabil de meserie. A început să cultive terenurile familiei, apoi a cumpărat pământ, bucată cu bucată. Lucrează acum 150 de ha. Anul acesta e pentru el anul groazei. ”Secetă a fost și în toamna anului 2018, dar atunci rezerva de apă din sol nu era consumată. În toamna anului 2019 a fost iar secetă, peste iarnă nu a plouat deloc, plantele au secătuit rezerva de apă din sol. Gata, s-a epuizat! Apoi, s-a instalat în primăvara și vara asta seceta atmosferică, aerul ăsta dogoritor care usucă plantele la suprafață. Cu asta s-a terminat, am ajuns unde vedeți”, îmi derulează fermierul filmul dezastrului.
El spune că dacă nu se va reface rezerva de apă din sol, va fi dificil să mai practice agricultura în aceste loc.
Anul acesta, la grâu a obținut 300 de kg/ha. La porumb, de asemenea, sub 1 tonă. A recoltat porumbul și a semănat rapiță imediat, cu speranța că poate va ploua în următoarele zile.
Terenurile lui Dumitru Ivan se află în amenjarea de irigații Gălățui – Călărași, care o suprafaţă totală de 75.197 ha, din care 67.534 ha sunt considerate viabile, are codul de amenajare 142 şi aparţine administrativ de comunele: Independenţa, Dragoş Vodă, Vâlcelele, Cuza Vodă şi Grădiştea, din judeţul Călăraşi.
În vara anului 2017 au început lucrări ample de reabilitare, au fost prezenți aici Liviu Dragnea și Petre Daea, ca să asigure că amenajarea va fi pusă în funcțiune. Ei au inaugurat atunci, cu televiziunile de știri după ei, mai degrabă începutul lucrărilor, nu punerea în funcțiune a amenajării. Firmele au reabilitat numai o parte din canalul de aducțiune. Zona din mijloc a rămas ca înainte, degradată. Oricum, niciun metru cub de apă nu a ajuns în vara asta din Dunăre, prin Stația de Pompare plutitoare Gălățui, prin Stația de Repompare de la Vlad Țepeș, prin canalul de aducțiune și prin celelalte componente, până la culturile agricole din comuna Vâlcelele și din toate comunele afalate în teritoriul acestei amenajări.
”Aș fi cumpărat echipamente și aș fi udat direct din canal, dar după cum vedeți, nu curge o picătură de apă. Porumbul s-a uscat, e praf!” spune Dumitru Ivan.
Prin urmare, fermierul Dumitru Ivan și alți fermieri călărășeni nu au avut posibilitatea să irige culturile, să le salveze de la dezastru. Unde pui că alți agricultori s-au organizat și au accesat bani europeni. Au reparat partea din amenajare aflată în responsabiliatea lor. Dar apă tot nu au avut să irige, fiindcă statul nu a terminat lucrările, astfel încât apa să poată fi adusă din Dunăre, în câmp. Cam așa stau lucrurile în Bărăganul ars de secetă. La un capăt al conductei incompetență și corupție, la celălalt capăt neputință și disperare.