Fiert, jumări, poșat, în omletă – fiecare colț al lumii are propriile rețete care îl includ. În Anglia a revenit recent în actualitate un preparat cu o istorie veche și extrem de interesantă: așa numitul scotch egg, care, în ciuda numelui, are puțină legătură cu Scoția. Popularitatea lor a crescut atât de mult în ultimii ani încât i s-a dedicat o zi națională – 27 iulie.
Este un preparat care constă într-un ou fiert tare, învelit într-un amestec de carne tocată bine condimentat, apoi trecut prin pesmet și prăjit sau copt la cuptor. După o perioadă în care a fost aproape uitat, oul scoțian a revenit în atenție în contextul noului val al pub-urilor cu specific gastronomic pur englezesc. Alături de pickled eggs, ouăle fierte conservate la borcan, în oțet, asemănătoare murăturilor.
Legendele din jurul acestui preparat foarte vechi
Se spune că această rețetă a fost inventată în 1738 într-un magazin de delicatese din Londra, Fortnum & Mason, unde era promovată ca un aliment ideal de luat în geantă sau de propus pentru picnicuri în aer liber. O altă ipoteză susține că ar fi fost creată în Yorkshire, în secolul trecut, în restaurantul William J. Scott & Sons. Numele său provine, cel mai probabil, de la verbul englezesc to scotch, care înseamnă „a înveli”, făcând referire la carnea care înfășoară oul. În fine, o a treia ipoteză ar fi că la originea acestui preparat cu ouă ar fi un altul indian numit nargisi kofta. Kofta se pare că este un cuvânt de origine persiană și a intrat în multe limbi orientale, inclusiv în turcă, de unde apoi a fost împrumutat și la noi, transformat în chiftea.
Un lucru e sigur: sunt un preparat extrem de delicios și deloc pretențios ca ingrediente sau ca mod de preparare. Au pe interior tot ce înseamnă un gust plin de ou, în contrast cu exteriorul, crocant și aerat. Se pot consuma calde, la temperatura camerei sau reci, ceea ce le face extrem de versatile.
Ingrediente necesare și cum se prepară scotch eggs
Fiind un preparat care se poate conserva și mânca mai multe zile la rând, lăsăm la o parte ideea de porție. Și, oricum, e o rețetă perfect ajustabilă și pe care fiecare și-o poate personaliza după resurse și preferințe. Și, mai ales, este o perfectă rețetă anti risipă: se pot astfel recicla ouăle roșii de Paști, resturi de carne și pesmet pe care îl putem obține trecând pâinea uscată printr-un blender.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În linii mari, e nevoie de ouă, carne tocată, de porc sau amestecul preferat, făină, ou și pesmet. Calculăm circa 50 g de carne pentru fiecare ou.
Ouăle se fierb timp de 7-8 minute, astfel încât gălbenușul să fie tare, ferm. Se răcesc și apoi se curăță.
Carnea o condimentăm cu sare și piper, puțină nucșoară, o lingură de sos Worchestershire, o lingură de muștar picant, ceapă verde tocată foarte mărunt, pătrunjel sau mărar. Se amalgamează bine, iese o compoziție cam ca de chiftele.
Se porționează în funcție de numărul de ouă și se aplatizează între două foi de hârtie de cuptor, cu un sucitor. Acum înfășurăm fiecare ou fiert cu câte o porție din compoziția de carne aplatizată.
În continuare, urmează procesul standard pentru orice preparat pané: trecem ouăle astfel pregătite prin făină, apoi prin ou bătut și, la final, prin pesmet.
Le prăjim, ca metodă tradițională, în baie de ulei, până devin aurii și crocante. Apoi le scoatem pe hârtie absorbantă. Însă oricine poate încerca și varianta la cuptor sau într-un air fryer deja încălzit.