Școală de măcelari finanțată de sectorul privat, în Italia. Marii actori din industria agroalimentară încearcă să găsească singuri soluții la lipsa de personal specializat, sponsorizând cursuri profesionale

școală de măcelari cursuri de formare profesionala macelari Italia foto: foodweb.it

Într-un context în care multe sectoare HoReCa sau de distribuție se confruntă în general cu lipsa de personal, și cu atât mai mult cu lipsa de personal specializat, în regiunea Veneto din Italia, un mare jucător din piața de sector a decis să se implice direct. Așa avea să ia naștere MEatSCHOOL, o școală de formare în domeniul prelucrării cărnii, susținută de Centro Carni Compani din Tombolo, regiunea Veneto, în zona de nord est a Italiei, scrie publicația cibotoday.it.

Ca multe alte sectoare din agrifood și agritech, și prelucrarea cărnii este un domeniu în continuă schimbare, unde e nevoie de competențe noi, iar dincolo de asta, spun autorii inițiativei, școala este menită a atrage tineri către un sector în care personalul este îmbătrânit și ștafeta între generații, la nivel minim. Iar noua Meatschool răspunde exact acestor nevoi, prin programe inovatoare de formare, care includ și o platformă de e-learning. Obiectivul este de a ajunge la un public mai larg, care în multe cazuri are timp liber la dispoziție doar seara.

O meserie între tradiție și inovație

Figura măcelarului trece printr-o perioadă de transformare. Conform unui studiu realizat de ISMEA, o agenție guvernamentală italiană care oferă servicii în domeniul agri, lipsa unui schimb generațional și cerințele tot mai ridicate de competențe specifice fac din ce în ce mai dificilă găsirea de personal calificat.

Vezi detalii

„Astăzi, companiile nu dispun de timp și resurse pentru a forma noi angajați, iar aici intervine MEatSCHOOL,” explică Paolo Amedeo Garofalo, directorul școlii. Fondată în 2020, în timpul pandemiei, și relansată 2022, după ieșirea completă din perioadele de  lockdown, școala a devenit treptat un punct de referință pentru formarea de personal și promovarea sectorului cărnii de vită. „Obiectivul a fost să creăm un loc unde să predăm meseria de măcelar, integrând competențe și cunoștințe despre industria cărnii, răspunzând cerințelor pieței”, a explicat Garofalo.

Centro Carni Company este o companie lider de sector, cu peste 40 de ani de experiență în procesarea cărnii de vită, iar proiectul său formativ are trei mari obiective:

-să îmbunătățească nivelul profesional al celor care deja activează în domeniu;

-să ofere formare specializată celor care doresc să își formeze o carieră în acest sector – de la procesarea industrială la industria HoReCa;

-să integreze participanții la curs în diversele zone ale lanțului de producție, în sistem de stagii plătite.

De asemenea, există și o componentă educativă, care urmărește să ofere informații din interiorul industriei de sector și ateliere pentru pasionați.

Cum este organizată școala

Școala dispune de o structură de 550 mp, cu trei săli modulare și o bucătărie deschisă, ideală pentru lecții teoretice, practice și sesiuni de degustare. Este situată în apropierea sediului operativ al firmei fondatoare. Echipa de formatori include specialiști din diverse domenii: tehnologi alimentari, veterinari, experți în igienă și siguranță alimentară, precum și maeștri măcelari.

Cursurile școlii sunt deschise și altor companii care au nevoie să își trimită angajații la specializare. Deși accentul este pus pe carnea de vită, școala acoperă și alte tipuri de carne, precum porc, pasăre, miel și vânat.

Un pas important pentru MEatSCHOOL a fost lansarea platformei de e-learning, care permite cursuri online din toate categoriile. Platforma include 9 module, 500 de minute de materiale video, 70 de resurse multimedia și lecții care acoperă atât teoria, cât și practica dezosării.

„Platforma a fost creată pentru a răspunde cerințelor moderne de învățare flexibilă și accesibilă”, explică directorul școlii. Cursurile sunt organizate pe două niveluri: de bază și avansat, adresându-se, așadar, atât începătorilor, cât și profesioniștilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *