Proteinele sunt macronutrienți esențiali pe care organismul îi utilizează pentru a construi mușchi și a repara celulele. Unele alimente, însă, au o reputație de „foarte bogate în proteine”, deși în realitate conținutul lor nu e chiar atât de mare. Un aliment „bogat în proteine” conține de obicei cel puțin 20% proteine, potrivit Halle Saperstein, dietetician clinic la Henry Ford West Bloomfield Hospital. Deși majoritatea oamenilor pot obține suficiente proteine din alimentele pe care le consumă, unele dintre aestea ne-ar ptea păcăli, datorită reputației false pe care au dobândit-o.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Iată șase alimente care sunt considerate dintre cele mai valoroase în ce privește nivelul de proteine, însă acestea nu conțin chiar atâta pe cât am crede.
-
Laptele de migdale
Laptele de migdale este o alternativă excelentă pentru persoanele care nu doresc să consume lapte de vacă sau pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, nu vă așteptați să obțineți aceeași cantitate de proteine dacă alegeți laptele de migdale în locul laptelui de vacă. „Deoarece este etichetat ca „lapte”, oamenii pot presupune că are un conținut de proteine similar cu laptele de vacă dar, cu excepția cazului în care este îmbogățit cu proteine, nu este așa”, a declarat Saperstein într-un e-mail adresat Verywell.
O cană de lapte de migdale neîndulcit conține 2 g de proteine, în timp ce o cană de lapte de vacă conține 8 g de proteine.
-
Avocado
Avocado este o sursă bună de fibre, grăsimi mononesaturate sănătoase și potasiu, dar aceste fructe verzi cremoase nu sunt un aliment prea bogat în proteine, a spus Saperstein. O jumătate de avocado, porția standard, conține doar 1,5 g de proteine.
-
Hummus
Mulți oameni apelează la năut pentru a obține proteine vegetale. Dar porțiile mici de hummus – un sos pe bază de năut – nu conțin întotdeauna atât de multe proteine pe cât s-ar putea crede, a spus Saperstein. O porție mică, de un sfert de cană, de hummus conține 70 de calorii și doar 2 g de proteine.
-
Batoane granola
Batoanele granola par a fi o opțiune ușoară pentru un aport rapid de proteine, dar asigurați-vă că verificați mai întâi eticheta nutrițională. Unele batoane granola conțin doar 1-3 g de proteine per baton. „Când vine vorba de batoane snack, căutați-le pe cele bogate în proteine și care conțin aproximativ 10-15 g de proteine per baton”, a spus Saperstein.
-
Unt de arahide
Untul de arahide are reputația de a fi un produs cu conținut ridicat de proteine, dar conține doar 7 g la 2 linguri. „Pentru a crește conținutul de proteine al unui produs cu unt de arahide, luați în considerare adăugarea acestuia la iaurtul grecesc sau la pâinea integrală, care ar putea avea 3-5 g pe felie”, a spus Theresa Gentile, dieteticiană înregistrată în New York și purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică.
-
Brânza
Brânza este o gustare delicioasă, bogată în nutrienți și proteine, dar nu este un aliment foarte bogat în proteine, a spus Gentile. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să evitați brânza, dacă vă place gustul ei. „În general, consumul zilnic al unei varietăți de alimente bogate în proteine de calitate ca va fae să vă simțiti sătul. Fructele de mare, carnea de pasăre, carnea slabă, fasolea și leguminoasele, ouăle, soia și lactatele cu conținut redus de grăsimi sunt toate opțiuni bune pe care le puteți include în mese și gustări”, a spus Gentile.
Chiar aveți nevoie de mai multe proteine?
Proteinele au devenit ultima obsesie în materie de sănătate, dar este posibil să nu aveți nevoie de atât de multă pe cât credeți. Se recomandă consumul a cel puțin 0,8 g de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, dar cantitatea exactă poate varia în funcție de stilul de viață, vârstă și sex. „Persoanele care încearcă să atingă anumite obiective de fitness nu trebuie să apeleze întotdeauna la shake-uri bogate în proteine pentru a-și satisface nevoile nutriționale. Mulți oameni nu realizează că consumul de alimente precum fasole, nuci, tofu, carne, pește, păsări, ouă și lactate le va asigura un aport adecvat de proteine”, a spus Saperstein.
Ca regulă generală, consumați o dietă echilibrată, cu carbohidrați, grăsimi sănătoase și proteine la fiecare masă. Încercați să consumați 20-30 g de proteine per masă și distribuiți aportul de proteine pe parcursul zilei, a adăugat ea.

FOTO: Dreamstime/Phasinphoto





