Ideea nu e nouă dar a repornit de curând de pe un cont de Instagram, a făcut milioane de vizualizări și a fost preluată cu exclamații pline de entuziasm de genul „perfectă pentru cotlete de miel” sau „fie doar și pentru culoarea asta superbă trebuie să o încerc”, relatează foodandwine.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Chiar dacă la prima vedere ideea de a-ți face propria sare poate părea complicată, dar urmând instrucțiunile simple ale creatoarei poți prepara sare cu vin roșu în propria bucătărie absolut fără obstacole. Există, firește, și alternative comerciale pe siturile internaționale de comerț.
Ce gust are sarea cu vin roșu?
Scopul acestui preparat este să evidențieze complexitatea, și aromele intense ale vinului, cu o notă în plus de umami. „Sarea păstrează notele de bază ale vinului folosit, așa că rezultatul diferă ușor de la un fel de vin la altul! Totuși, în general, sarea cu vin roșu este un echilibru minunat între sărat și dulcele provenit din struguri”, spune cea care a readus-o în actualitate, Kait Welch (@modhippiehabits).
Este o sare uscată, iar procesul de deshidratare al vinului îi concentrează aroma. Așadar, dacă vrei mai multă aciditate, folosește un vin mai acid. Dacă vrei note subtile de fructe roșii, precum cireșe sau zmeură, alege un vin care are aceste arome. Ca regulă generală, se recomandă vinurile robuste, pline, bogate în arome, evitându-le pe cele prea dulci. Dar dacă este un vin pe care îți place să-l bei la masă, merită să-i dai o șansă, spune Kait Welch.
Cum se folosește sarea cu vin roșu?
Welch spune că folosesc sarea cu vin roșu în multe feluri: pentru a marina carnea înainte de a o găti, fiind excelentă în preparate cu carne de porc. Sau, de ce nu, ca notă finală pe o cupă de înghețată cu vanilie, povestește Kait.
Se potrivește perfect și cu alte alimente care merg bine cu vinul roșu, precum ciupercile sau carnea de miel. Welch menționează și că o folosește pentru a decora marginea paharelor de cocktail — o idee excelentă pentru petrecerile de vară. Sau, dacă vrei ceva clasic, o poți folosi pe fripturi de tot felul cât e vara de lungă.
Cum se prepară sarea aromatizată cu vin?
Ai nevoie doar de două ingrediente: vin roșu și sare. Opțional, poți adăuga verdețuri tocate precum rozmarin sau salvie, ori condimente precum piper negru. Potrivit lui Welch, trebuie să combini părți egale de vin și sare într-un bol și să le amesteci bine. Lasă sarea să se impregneze cu vin cel puțin o oră, sau ideal peste noapte, apoi scurge excesul de vin cu ajutorul unei site fine.
După aceea, adaugă orice verdețuri sau condimente dorești și treci la deshidratare. Poți folosi un deshidrator setat în jur de 50°C. În lipsă, se poate folosi cuptorul, la temperatura cea mai joasă posibil, până se usucă complet. Alternativ, dacă umiditatea ambientală e scăzută, poți lăsa amestecul la uscat într-un loc bine ventilat. Important este ca sarea să fie complet uscată înainte de a fi depozitată într-un recipient etanș.
Autoarea sării cu vin roșu spune că este de luat în calcul și versiunea cu vin alb, potrivită în special pentru carnea de pui.