Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea prin care creștinii comemorează trecerea din această lume a Fecioarei Maria. Este printre sărbătorile a căror dată coincide atât în cultul ortodox, cât și în cel catolic, fiind celebrată pe 15 august. Calendaristic este sfârșitul verii, de aici încep să se răcească nopțile și ulterior și zilele.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului înseamnă și sfârșitul postului pentru ortodocși. După două săptămâni de post destul de strict, cu puține dezlegări, revenirea la alimentația de dulce este recomandat să se facă treptat pentru a nu afecta stomacul și organismul în general.
Ce să pui pe masă pe 15 august
Cum sărbătoarea religioasă este însoțită și de o minivacanță, oamenii ies de multe ori cu familia sau prietenii la restaurante sau la grătar. Tentațiile sunt multe. Dar e bine să optăm pentru variante mai prietenoase cu un sistem digestiv ce s-a obișnuit cu vegetalele.
Alegeți un pește proaspăt sau/și fructe de mare la restaurant sau pentru a le pune pe grătar. Peștele pe grătar se coace extraordinar pus întreg, direct pe grătar, înfășurat în folie de aluminiu sau în crustă de sare. Fructele de mare se pun direct pe grătar și se stropesc înainte de a fi servite cu suc de lămâie.
Însoțiți peștele cu o salată cu multe frunze, crudități, semințe, chiar și fructe și dreasă cu o vinegretă simplă. Puneți pe grătar și câțiva coceni de porumb unsi cu unt. Acum este sezonul lor, porumbul este fraged și dulce.
Pentru desert alegeți fructe de sezon, tăiați un pepene mare care să ajungă pentru toată familia. Și dacă nu se poate fără un dulce, preparați unul sănătos, de casă, de pildă o înghețată din fructe congelate.
Grătarul cu multă carne, la care poftiți, îl puteți lăsa pentru sfârșitul săptămânii. Recomandat este să păstrați și atunci aceeași măsură și să îl asezonați cu o salată ”cu de toate”.