Sănătatea la menopauză. Femeile trec prin schimbări majore, care cresc riscul bolilor cardiovasculare / Alimentația și stilul de viață au o importanță majoră

Sănătatea la menopauză Foto: Pixabay

Menopauza este un proces fiziologic natural care marchează sârșitul perioadei fertile la femei. În general, procesul are loc între 45 și 55 de ani. În unele cazuri acesta poate să apară mult mai devreme, scrie Healthy Food. Sănătatea la menopauză nu este ceva de neglijat.

Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, vor simți unele schimbări care ar putea părea greu de înțeles și de acceptat. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt bufeuri, transpirații, schimbări de dispoziție, senzația de „ceață cerebrală” sau oboseală.

Dar pe termen lung, menopauza aduce efecte care pot fi periculoase pentru sănătate, fiind afectată sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Bolile de inimă reprezintă 35% din decesele înregistrate în fiecare an la femei – mai mult decât toate tipurile de cancer la un loc. Menopauza precoce (mai devreme de 40 de ani) crește chiar mai mult riscul cardiac.

Hormonii protejează inima. Până la menopauză

Înainte de menopauză, femeile sunt protejate de hormoni precum estrogen, mai puțin de progesteron și niveluri scăzute de testosteron. Acești hormoni sexuali contribuie la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea nivelului de lipide (colesterol). De la jumătatea vârstei de 40 de ani, o scădere a acestor niveluri hormonale poate contribui la creșterea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și la creșterea în greutate – toți factori de risc pentru bolile de inimă.

Modificările în compoziția corporală, scăderea hormonilor sexuali, consumul crescut de alimente, creșterea în greutate și sedentarismul afectează capacitatea organismului de a utiliza eficient insulina. Acest lucru crește riscul de a dezvolta diabetul de tip 2.

Factorii de risc se aplică la ambele sexe. Totuși, hipertensiunea, fumatul, obezitatea și diabetul de tip 2 prezintă un risc mai mare de boli de inimă la femei.

Sănătatea la menopauză

Fiecare femeie are un nivel diferit de risc cardiovascular și metabolic de bază înainte de menopauză. Acesta se bazează pe genetica și istoricul familial, pe regimul alimentar și pe stilul de viață. Dar toate femeile pot reduce riscul cardiac post-menopauză prin anumite metode.

  1. Exerciții fizice regulate de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, mersul pe bicicletă sau aerobic în apă timp de 30 de minute, de patru sau cinci ori în fiecare săptămână. Uneori și activitățile casnice mai solicitante precum tunsul ierbii poate fi un efort suficient pentru sănătate.
  2. O dietă sănătoasă pentru inimă, cu porții mai mici și mai multe alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în nutrienți, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale.
  3. Consumul unor steroli vegetali (ulei vegetal nerafinat tartinabil, nuci, semințe și cereale) în fiecare zi. O analiză a 14 studii clinice a constatat că sterolii vegetali, în doze de cel puțin două grame pe zi au dus la o reducere medie a LDL-C (colesterolul rău) seric de aproximativ 9-14%. Acest lucru ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 25% în doi ani.
  4. Consumul unei cantități mai mici de grăsimi nesănătoase (saturate sau trans) și mai multe surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi (carne slabă, carne de pasăre, pește – în special pește gras bogat în acizi grași omega-3), leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
  5. Consumul unei cantități mai mici de alimente bogate în calorii și sodiu, cum ar fi alimentele procesate sau cele de tip fast-food.
  6. Reducerea sau renunțare la fumat (nicotină sau canabis) și la alcool.
  7. Gestionarea sau prevenirea creșterii în greutate.

Terapia hormonală

Terapia hormonală rămâne cel mai eficient mijloc de gestionare a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. De asemenea, este benefică pentru încetinirea pierderii densității minerale osoase. Totuși, decizia este a medicului și depinde în mare măsură de nivelul de risc. Medicul va lua în calcul dacă beneficiile terapiei hormonale depășesc riscurile pe care le presupune această terapie.

Fiecare femeie care se apropie de menopauză ar trebui să solicite medicului de familie un control al sănătății inimii. Asta pentru a înțelege mai bine riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. De asemenea, pot găsi împreună strategii adaptate pentru a reduce acest risc și a favoriza sănătatea la menopauză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *