Salată cu legume, ton și ouă: salade nicoise. Cea mai rapidă mâncare a verii și totodată o călătorie cu gândul pe Coasta de Azur. Simplu, dietetic, gustos, răcoritor, hidratant, revigorant

salata Nisa, salade nicoise, salata de vara cu ton si oua, salata fara carbohidrati, reteta simpla si rapida, reteta de vara, salata de vara cu hamsii sursa foto: -dreamstime.com@paul cowan

Probabil are o importanță deloc neînsemnată faptul că primul impact emotiv personal cu Parisul nu a fost turnul Eiffel, ci așa zisa salade nicoise, salata Nisa: o îngemănare de gusturi și arome folosind produsele grădinii de vară și ale mării. Din fericire, sunt ingrediente care se găsesc mai mult sau mai puțin oriunde și oricine se poate bucura de acest preparat.

Probabil că nici în salata de orez rece combinația ton și ouă nu e deloc întâmplătoare: dincolo de complexul proteic pe care îl creează, și gusturile lor se potrivesc exact ca marca pe scrisoare. Dacă nu era suficient, dau și bucățelele de anșoa un plus de gust (pot fi cu mult succes înlocuite cu hamsii). Baza salatei este una de salată verde și legume.

Lipsește partea de carbohidrați, motiv pentru care se poate completa la perfecțiune cu o felie de pâine integrală. Alternativ, un cartof fiert, eventual adăugat bucățele direct în salată.

Ingrediente pentru 4 porții

1 căpățână de salată verde, la alegere

1-2 cepe verzi

250 g roșii cherry, sau altele

250 g fasole verde pre fiartă și răcită

100 g măsline negre

câteva fileuri de anșoa/hamsii

160 g ton din conservă (2 mici sau 1 mare)

4 ouă fierte

ulei de măsline, sare, piper

opțional, un strop de lămâie, pătrunjel

Procedeu

Se taie salata, ceapa, roșiile și fasolea în bucăți nici prea mari, nici prea mici. Într-un bol încăpător se așează dedesubt salata, iar peste ea legumele și măslinele.

Deasupra lor se plasează tonul scurs bine și mărunțit, fileurile de anșoa sau hamsii rupte bucățele și ouăle tăiate pe sfert în lungime.

Se asezonează la moment cu sare, piper, ulei, eventual puțin suc de lămâie și pătrunjel verde tocat mărunt.

Se amestecă ușor cât să se întrepătrundă gusturile dar fără ca ouăle să se dezintegreze complet. Dacă ținem la formă, le putem adăuga după ce am condimentat și amalgamat.

Pentru cine vrea să renunțe la mirosul de ceapă și nu știe cum să facă, iată soluția: se poate trece rapid prin apă cu puțin oțet. Își păstrează gustul dulceag dar pierde acea parte excesiv de iute, care poate provoca și probleme de digestie uneori.

Salata se servește cât mai rece și se prepară la moment.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *