Rozmarinul este planta numărul 1 care trebuie inclusă în dietă pentru a diminua inflamația – dietetician / Ar putea ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ

rozmarin, inflamatie, ierburi, combaterea inflamatiei

Un anumit tip de inflamație este inevitabilă, fie că ne place sau nu. Dacă v-ați prins vreodată degetul într-o ușă sau v-ați lovit la degetul de la picior, ați experimentat inflamația. Aceasta face parte din procesul natural de vindecare a organismului atunci când suferiți de o rană (minoră sau majoră) sau de o infecție, transmite publicația EatingWell.

În timp ce inflamația se prezintă sub două forme, este important să rețineți că mai multe alte lucruri, cum ar fi cât dormim, nivelul de stres și chiar factorii de mediu (cum ar fi aerul pe care îl respirăm) pot contribui la inflamație în timp. De aceea, este important să luăm măsuri proactive pentru a include în dietă o varietate de alimente (și plante medicinale) care promovează sănătatea și care ajută la scăderea inflamației.

Vom analiza mai îndeaproape, în acest articol, de ce rozmarinul este planta numărul unu pe care dieteticienii o recomandă pentru a ajuta la scăderea inflamației.

Ce este inflamația?

Există două tipuri de inflamație: acută și cronică. În timp ce inflamația acută este de scurtă durată, inflamația cronică este upusa acesteia. Este pe termen lung și, în timp, poate afecta serios sănătatea unei persoane. De fapt, un studiu a constatat că inflamația cronică este o cauză care contribuie la aproape jumătate din decesele din întreaga lume.

Inflamația cronică există, de obicei, în paralel cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, afecțiuni neurologice precum boala Parkinson, boli gastrointestinale precum boala Crohn și chiar afecțiuni psihice precum depresia. Amber Pankonin, dietetician înregistrat și chef, spune: „Este important să ne amintim că atât genetica, cât și dieta pot juca un rol în inflamație și boală. Există mai multe studii care pot indica modul în care anumiți nutrienți, cum ar fi uleiurile sănătoase pentru inimă, polifenolii și antioxidanții, pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Cu toate acestea, inflamația cronică a fost legată de boli precum cancerul, obezitatea, bolile de inimă, diabetul și chiar depresia”.

Din fericire, acest lucru nu înseamnă că trebuie să cheltuiți o avere pe ingrediente sau suplimente scumpe. Rozmarinul, un produs de bază pentru bucătarii care costă puțin, ar putea fi noul tău cel mai bun prieten în bucătărie, potrivit EatingWell.

Planta #1 pentru a reduce inflamația

Rozmarinul face parte din lista celor 14 plante și condimente pe care dieteticienii recomandă să le consumați și este planta numărul unu pentru combaterea inflamației. Rozmarinul este plin de o mulțime de fitocompuși sau compuși care oferă beneficii pozitive pentru sănătate organismului, cum ar fi antioxidanții.

„Rozmarinul conține polifenoli care pot exercita efecte antiinflamatorii prin direcționarea diferitelor căi implicate în răspunsul inflamator. Mai exact, rozmarinul conține compuși care pot suprima citokinele care controlează inflamația în organism. Rozmarinul este, de asemenea, bogat în antioxidanți care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea celulelor”, explică Pankonin.

Citește și: Alimente care combat inflamația, potrivit unui specialist de la Harvard / Consumarea acestora ajută la slăbit

O analiză din 2020 a evaluat cercetările disponibile privind rozmarinul și rolul său în tulburările sistemului nervos. Oamenii de știință au descoperit că acidul rosmarinic și acidul carnosic prezente în rozmarin conțineau cele mai multe efecte medicinale dintre compușii fenolici. Acești compuși au prezentat beneficii antiinflamatorii și antioxidante care au ajutat nu numai la tratarea inflamației, ci și a altor afecțiuni. Oamenii de știință au concluzionat că rozmarinul ar trebui luat în considerare ca o terapie alternativă pentru tratarea inflamațiilor, a durerii, a anxietății și a tulburărilor de memorie.

În mod similar, o analiză anterioară a explorat compușii prezenți în rozmarin și efectele pe care aceștia le-au avut asupra diferitelor afecțiuni. Cercetătorii au descoperit că principalii fitocompuși care ofereau beneficii pozitive pentru sănătate includeau: acidul cafeic, acidul carnosic, acidul clorogenic, acidul monomeric, acidul oleanolic, acidul rozmarinic, acidul ursolic, alfa-pinenul, camforul, carnosolul, eucaliptolul, rozmadialul și rosmanolul.

Deși este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că rozmarinul și extractul sau uleiul de rozmarin sunt produse care ar putea fi folosite pentru a ajuta la controlul unei varietăți de boli inflamatorii.

Cercetări mai recente au explorat acidul rozmarinic și utilizarea acestuia în prevenirea și tratarea cancerului datorită proprietăților sale antioxidante. Antioxidanții ajută la eliberarea organismului de radicalii liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor și pot exacerba tumorile în timp. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acidul rosmarinic ar trebui luat în considerare ca un tratament suplimentar în prevenirea cancerului, deoarece datele arată că acidul rosmarinic nu numai că a diminuat inflamația cronică, ci și stresul oxidativ și creșterea tumorilor.

Sfaturi pentru includerea rozmarinului într-un model de alimentație sănătoasă

Rozmarinul poate fi un adaos delicios la alimente sănătoase. În timp ce multe rețete cer rozmarin proaspăt, Pankonin spune că cel uscat poate fi folosit dacă nu mai aveți rozmarin proaspăt. „Dacă nu găsiți rozmarin proaspăt pentru o rețetă, folosiți regula raportului 3:1. Dacă o rețetă cere 3 lingurițe sau 1 lingură de o plantă proaspătă, folosiți 1 linguriță uscată în locul ei. Ierburile uscate sunt de obicei mai puternice decât cele proaspete”, a declarat ea.

„Adăugați rozmarin în ulei de măsline sau unt pentru a crea un sos de înmuiat sau pentru a unge pâinea. (…) Dacă îl folosiți într-o marinată sau sous vide, puteți adăuga câteva crenguțe. Dacă îl folosiți pentru a condimenta o proteină, cum ar fi carnea sau tofu, îndepărtați frunzele de pe tulpină și tocați-le grosier. Combinați frunzele de rozmarin tocate cu sare și piper pentru a crea o frecție aromată pentru rețeta de pui și cartofi dulci. Presărați rozmarin pe legume atunci când le prăjiți. Legumele precum cartofii, păstârnacul, napii și conopida pot fi asezonate cu ulei, sare, piper și rozmarin pentru a crea o garnitură delicioasă. Ciupercile cu usturoi și rozmarin sunt, de asemenea, alegere excelentă pentru farfuria dumneavoastră”, mai spune Pankonin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *