Alimente care combat inflamația, potrivit unui specialist de la Harvard / Consumarea acestora ajută la slăbit

Redacția 15 aprilie 1 comentarii 9692 vizualizări
alimente, alimente care reduc inflamatia, harvard, inflamatie

Medicii au aflat că una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația nu se află în dulapul cu medicamente, ci în frigider. Urmând o dietă antiinflamatorie puteți combate eficient inflamația, potrivit Harvard Health Publishing.

Ce face o dietă antiinflamatoare? Sistemul vostru imunitar se activează atunci când organismul recunoaște orice lucru străin – cum ar fi un microb invadator, polenul unei plante sau o substanță chimică. Acest lucru declanșează adesea un proces numit inflamație. Accesele intermitente de inflamație îndreptate împotriva invadatorilor cu adevărat amenințători vă protejează sănătatea.

Cu toate acestea, uneori inflamația persistă, chiar și atunci când nu sunteți amenințat de un invadator străin. Atunci inflamația poate deveni un inamic. Multe dintre bolile majore care afectează oamenii – inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și Alzheimer – au fost legate de inflamația cronică.

„Multe studii experimentale au arătat că anumite componente ale alimentelor sau băuturilor pot avea efecte antiinflamatorii”, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie în cadrul Departamentului de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică Harvard.

Alegeți alimentele antiinflamatorii potrivite și s-ar putea să vă puteți reduce riscul de îmbolnăvire. Alegeți-le în mod constant pe cele greșite și ați putea accelera procesul de îmbolnăvire inflamatorie, potrivit lui.

Alimente care provoacă inflamație

Încercați să evitați sau să limitați aceste alimente pe cât posibil:

  • carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie
  • cartofii prăjiți și alte alimente prăjite
  • sucurile și alte băuturi îndulcite cu zahăr
  • carnea roșie (burgeri, fripturi) și carnea procesată (hot dog, cârnați)
  • margarina, untura și untura de porc

Riscurile pentru sănătate ale alimentelor inflamatorii

Nu este surprinzător faptul că aceleași alimente dintr-o dietă inflamatorie sunt în general considerate rele pentru sănătatea noastră, inclusiv sucurile și carbohidrații rafinați, precum și carnea roșie sau carnea procesată.

„Unele dintre alimentele care au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, sunt, de asemenea, asociate cu un exces de inflamație”, spune Dr. Hu. „Nu este surprinzător, deoarece inflamația este un mecanism important care stă la baza dezvoltării acestor boli”, a adăugat el.

Alimentele nesănătoase contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate, care este ea însăși un factor de risc pentru inflamație. Cu toate acestea, în mai multe studii, chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare obezitatea, legătura dintre alimente și inflamație a rămas, ceea ce sugerează că creșterea în greutate nu este singurul factor determinant. „Unele dintre componentele sau ingredientele alimentare pot avea efecte independente asupra inflamației, dincolo de aportul caloric crescut”, spune Dr. Hu.

Alimente cu efect antiinflamator

O dietă antiinflamatoare ar trebui să includă aceste alimente:

  • roșii
  • ulei de măsline
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și varza creață
  • nuci, cum ar fi migdalele și nucile
  • pește gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul și sardinele
  • fructe, cum ar fi căpșunele, afinele, cireșele și portocalele
alimente, alimente care reduc inflamatia, harvard, inflamatie
Sursa: Harvard Health Publishing

Beneficiile alimentelor antiinflamatorii

La polul opus se află băuturile și alimentele care reduc inflamația și, odată cu ea, bolile cronice, spune Dr. Hu. El remarcă în special fructele și legumele, cum ar fi afinele, merele și verdețurile cu frunze, care sunt bogate în antioxidanți naturali și polifenoli – compuși protectori care se găsesc în plante.

Studiile au asociat, de asemenea, nucile cu markeri reduși ai inflamației și un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet. Cafeaua, care conține polifenoli și alți compuși antiinflamatori, poate proteja, de asemenea, împotriva inflamației.

Dieta antiinflamatorie

Pentru a reduce nivelul de inflamație, urmăriți o dietă sănătoasă în general. Dacă sunteți în căutarea unui plan alimentar care respectă îndeaproape principiile alimentației antiinflamatorii, luați în considerare dieta mediteraneană, care este bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase.

Pe lângă reducerea inflamației, o dietă mai naturală și mai puțin procesată poate avea efecte notabile asupra sănătății dumneavoastră fizice și emoționale. „O dietă sănătoasă este benefică nu numai pentru reducerea riscului de boli cronice, ci și pentru îmbunătățirea stării de spirit și a calității generale a vieții”, spune Dr. Hu.

Sursa foto: Pexels/Mikhail Nilov

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *