Pandemia Covid-19 a creat o criză a forței de muncă în sectorul agricol din toată lumea, aceasta fiind resimțită și în fermele americane, cum sunt cele din statul Georgia.
Lipsa acută de muncitori a periclitat activitatea de întreținere a culturilor agricole și de recoltare. Lanțul global de aprovizionare a fost grav afectat.
O echipă de cercetători condusă de profesorul Prashant Doshi, de la Școala de Calcul din cadrul Universității statului Georgia, proiectează roboți colaborativi pentru a atenua pe viitor unele dintre provocările care ar putea să reapară, informează site-ul research.uga.edu.
Lucrând în cadrul unui proiect cu Centrul de Cercetare a Cepei și Legumelor Vidalia, o unitate a Colegiului de Științe Agricole și de Mediu, care aparține UGA/University of Georgia, și cu Fermele A&M din orașul Lyons, situat tot în statul Georgia, cercetătorii au testat un braț robotic pentru a sorta ceapa sănătoasă de ceapa atacată de boli și dăunători.
Brațul robotic este echipat cu senzori vizuali și cu o inteligență artificială instruită să recunoască produsul bun și pe cel afectat: robotul poate ridica ceapa, o poate vizualiza și sorta în funcție de calitatea acesteia.
Proiectul a înregistrat progrese într-un tip de sarcină cunoscut sub numele de „pick-inspect-place”. Să precizăm: roboții din agricultură și din producția agroalimentară au fost implicați de mult în alegerea și executarea sarcinilor. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Georgia au adăugat și elementul de inspecție folosind viziunea computerizată.
„Există practic două modele de Inteligență Artificială”, a spus Prashant Suresh, doctorand în cadrul proiectului. „Există un model care îl învață pe robot cum să se comporte și un al doilea model AI care detectează obiectul/produsul agricol folosind datele vizuale. Al doilea model AI va detecta obiectul și va instrui comportamentul adecvat – o inspecție mai atentă pentru a observa pete pe ceapa bună sau aruncând la gunoi ceapa cu imperfecțiuni.”
Ideea, a spus Doshi, nu este de a înlocui lucrătorii umani, care prestează acum aceste munci. Scopul este de a oferi opțiuni, de a suplini lipsa forței de muncă și de a îmbunătăți calificarea lucrătorilor, în posturi care necesită condiții mai puțin solicitante.
„Adesea, acești muncitori lucrează în condiții de temperatură ridicată, în praf sau în alte condiții inconfortabile”, a spus cercetătorul.. „Nu încercăm să înlocuim acești lucrători… AI suferă de o mică problemă de percepție din partea opiniei publice. Dacă îi întrebați pe cercetătorii de bază în AI, scopul lor nu este neapărat să proiecteze o AI care să acționeze ca un om, ci să proiecteze agenți raționali, care acţionează optim având în vedere cunoștințele pe care le au”.
Citește și: Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă și cât costă