Roade de oraș, proiectul început în pandemie pe rețelele sociale/Peste 30 de mici producători maramureșeni se întâlnesc săptămânal să livreze comenzile primite pe Facebook

roade de oras, mici producatori, retele sociale, targ foto g4media.ro

Târgul „Roade de oraș” are loc în Baia Mare, în fiecare vineri după amiază. Timp de o oră, clienții fideli vin să-și ridice comenzile făcute pe Facebook, în timpul săptămânii. Proiectul a început în pandemie, când micii producători au fost loviți din plin de interdicția de a ieși din casă.

Inițiatorul acestui proiect este Alexandru Barabaș, un maramureșean de 37 de ani, care în pandemie a căutat soluții pentru a vinde produsele de panificație realizate de soția lui. Ulterior, a început și el să ocupe de producție. „Soția mea e producător, are o brutărie artizanală, face pâine cu maia. Eu sunt producător de ciuperci și cresc găini pentru ouă și ne-am gândit să găsim un loc unde să livrăm mai mulți producători, să ne întâlnim și să ne livrăm produsele în același loc”, explică el.

Proiectul a început în 2021, atunci când pandemia ne ținea în casă și magazinele aveau program redus.

Început cu câțiva prieteni

Astfel, a început cu câțiva vecini din Tăuții Măgherăuș, câțiva cunoscuți, apoi proiectul a luat amploare. Astăzi sunt în jur de 35 de producători care vin în fiecare vineri să livreze comenzile clienților de pe Facebook. „Bineînțeles că pe parcurs unii nu au mai vrut să vină cu noi și ne-am despărțit. Dar cine a dorit să evolueze și să progreseze, e aici”, mai spune el.

Ca personalitate juridică nu este o asociație de producători, ci o întreprindere individuală. „Ar fi durat prea mult”, mai explică Alexandru.

„Ne-am organizat pe un grup de Facebook am început să ne postăm produsele pe care le avem de vânzare săptămânal. Practic, folosim grupul de Facebook ca și pe meniul unui restaurant și fiecare producător are o pagină în acest meniu”, mai arată el.

Sunt deja trei ani de când funcționează în acest fel, primul an fiind întâlnirile în Tăuții Măgherăuș, iar de doi ani, în Baia Mare.

Facilitățile pe care le oferă rețelele sociale i-a ajutat să înțeleagă mai bine cum să organizeze acest târg. „Foarte multă lume venea din Baia Mare în Tăuții Măgherăuș și atunci, având grupul de Facebook, am putut să studiem statisticile, care de unde sunt și ne-a dat seama că în Baia Mare e cererea mai mare”, mai spune el, despre cum au decis să mute târgul „Roade de oraș” în parcarea mall-ului băimărean.

Vor să facă aplicație pe mobil

Acum își doresc să facă și o aplicație pe mobil, dar și asta costă destul demult, iar deocamdată nu este această posibilitate. „E un proiect din care nu câștigăm bani, dar realizăm destul de multe. Încercăm să facem parteneriate, ca să evităm povestea sta cu banii”, mai spune el despre șansele de a realiza aplicația.

După ce a văzut cum proiectul lui ia amploare, s-a gândit să producă și el ceva. Parcă era prea păcat să nu profite de toată această oportunitate pentru micii producători pe care chiar le a inițiat-o. Astfel, din acest an a început să producă ciuperci pleurotus. „Acum ne-am oprit pentru că e foarte cald. Ele trebuie să aibă aer proaspăt. Dacă e foarte cald, nu supraviețuiesc. O să reluăm activitatea prin toamnă”, mai povestește el.

Dacă a fost greu? Desigur. Dar merită efortul „A fost greu la început, până când lumea s-a obișnuit cu produsul. Toată lumea cerea champignon, hribi sau ghebe. Dar pleurotus înlocuiește foarte bine carnea de pasăre”, ma spune Alexandru Barabaș.

Cum nu e specialist în acest domeniu, a trebuit să  ia totul de la zero. „Am avut un spațiu gol și am zis să-i dau o utilitate. Am căutat pe internet și am vrut să găsesc ceva ușor, ca eu să stau în pat și să iasă producția, Apoi am descoperit că nu e char așa. Trebuie să mă implic mult, mult, mult mai mult față de cât mă așteptam. Dar am citit, m-am documentat foarte mult, am luat legătura și cu alți ciupercari din țară și așa am experimentat foarte mult”, mai relatează el.

Afacere pornită cu pași mici

„Am început într-un spațiu mic, apoi am dublat producția, apoi am triplat-o și de fiecare dată a trebuit să aduc niște îmbunătățiri. Acum avem 200 de saci, cam 400 de kilograme pe ciclu de producție de 10 zile”, mai explică el.

Și, cum nimic nu se pierde, totul se transformă, după ce se cultivă toate ciclurile de ciuperci, conținutul sacilor este folosit pentru mulcire. Acesta este procedura de acoperire a solului cu un amestec specific, de natură organică (paie, frunze, rumeguș, resturi vegetale) sau anorganică (folii din polietilenă, pietriș, sticlă, materiale reciclabile).

Mulcirea este considerată cea mai eficientă și mai simplă soluție pentru a crea un mediu prielnic plantelor. Această tehnică este o alternativă naturală la tratamentele chimice, contribuind la sănătatea solului. Mai mult, reduce volumul de muncă necesar îngrijirii plantelor, indiferent de tipul lor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *