Originar din nordul Italiei, risotto este un preparat tradițional de orez gătit lent, pentru o consistență cremoasă. Una dintre cele mai frecvente întrebări despre risotto este dacă acest fel de mâncare conține sau nu gluten. Potrivit eatingwell.com, răspunsul la această întrebare poate fi și da și nu, în funcție de ingredientele din rețetă.
Risotto este, adesea, făcut din orez cu bob scurt, cu amidon, numit Arborio, dar și Carnaroli sau Vialone Nano. Alături de orez se amestecă, adesea, și alte ingrediente, cum ar fi legumele, carnea, brânza și ierburile aromatice. Deoarece baza risotto-ului este orezul, care este, în mod natural, fără gluten, risotto-ul tău ar trebui să fie și el fără gluten. Dar sunt câteva lucruri de reținut.
Ce este o dietă fără gluten?
O dietă fără gluten exclude, evident, glutenul și produsele care conțin gluten. Potrivit Fundației pentru boala celiacă, glutenul este o proteină găsită în grâu, orz, secară și triticale (o încrucișare între grâu și secară). S-a discutat mult despre dietele fără gluten și sănătate, dar nu este un lucru necesar pentru toată lumea să urmeze o astfel de dietă. Cei diagnosticați cu boala celiacă – o reacție imună la consumul de gluten – trebuie să evite glutenul. Dar pentru alții, este important ca fiecare să ia în considerare nevoile sale nutriționale și de sănătate, înainte de a decide să aleagă o dietă fără gluten.
Prezența glutenului într-un fel de mâncare nu este întotdeauna evidentă. Dacă mâncați la restaurant și urmați o dietă fără gluten, asigurați-vă că întrebați bucătarul sau chelnerul dacă felul de mâncare are gluten. De asemenea, în magazine, înainte de a cumpăra, citiți cu atenție etichetele alimentelor, pentru a vedea dacă un produs conține gluten.
Când Risotto poate conține gluten?
Risotto este făcut din orez, care este în mod natural fără gluten, dar există câțiva factori suplimentari de luat în considerare pentru a vă asigura că acest fel de mâncare nu conține gluten.
În primul rând, trebuie să vă uitați la bulionul folosit pentru a găti risotto (bulionul este supa clară sau fondul de carne). Deși bulionul este, de obicei, fără gluten, cuburile de bulion pot conține arome și conservanți care conțin gluten. În plus, risotto tinde să fie o bază minunată pentru tot felul de amestecuri, cum ar fi diverse legume, carne și brânzeturi – așa că, atunci când comandați risotto la un restaurant, asigurați-vă că verificați, din nou, dacă orice ingredient adăugat în acest fel de mâncare este fără gluten.
Este risotto sănătos?
Risotto nu este doar delicios, dar poate fi și o bază incredibilă pentru a crea o masă plină de nutrienți. Multe dintre legume, cum ar fi ciupercile, mazărea și spanacul, pot fi adaosuri gustoase la risotto.
Dincolo de orez, bulion și legume, risotto poate fi făcut și cu condimente, carne, fructe de mare, brânză sau unt. Orezul, baza risotto-ului, este un aliment bogat în carbohidrați, un macronutrient care este un combustibil esențial pentru organism, deși orezul alb folosit nu este o cereală integrală.
Risotto este adesea făcut cu brânză și unt, care sunt bogate în grăsimi saturate. Luați în considerare adăugarea de legume și proteine slabe la risotto pentru mai multe proteine, vitamine și minerale.
Rețetele diferă, iar informațiile nutriționale pentru un risotto făcut acasă, față de unul pe care îl mâncați la restaurant, pot varia mult. În plus, ceea ce adaugi la risotto influențează și valorile nutritive ale acestuia.
Valori nutriționale pentru o cană de risotto, de bază, preparat din orez alb cu brânză:
- Calorii: 339
- Proteine: 11 grame
- Grăsimi totale: 14 g
- Grăsimi saturate: 6 g
- Carbohidrați: 41 g
- Fibre: <1 g