Rezistența afinelor la îngheț promite o recoltă neafectată de temperaturile din ultimele zile / Producător: E plantă de munte, nu cred că vor fi pagube însemnate

Cultura de afine, rezistentă la temperaturile mici FOTO: G4Food

Sunt și vești bune, în toată nebunia creată de temperaturile nefiresc de scăzute pentru luna aprilie. Dacă cireșii sunt afectați 100%, merii sunt ceva mai rezistenți. Și perii, prunii sau vișinii sunt destul de rezistenți, în schimb caisul sau piersicul sunt plante mai vulnerabile în fața înghețului. La acestea din urmă, primele estimări arată că recolta va fi afectată într-o proporție destul de mare.

Însă veștile bune vin de la cultivatorii de afine, care spun că fiind o plantă de munte, poate rezista la îngheț fără probleme prea mari. Deși nu sunt încă date certe, cultivatorii sunt încrezători că vor avea roade bune anul acesta. „Nu știm încă, dar credem că nu vor fi pagube prea mari la afine. Are muguri, dar afinul rezistă până la -7 grade. E plantă de munte. Nu cred că vor fi pagube prea mari. În plus, încă nu-s «plecate» așa de tare (nu au crescut mlădițe noi, n.r.)”, explică Vasile Pârja, care lucrează alături de fiica sa la o plantație de afine.

Efectele, vizibile în câteva zile

El se arată foarte încrezător, cu toate că efectele se vor vedea cu mai multă precizie peste câteva zile. „Numai peste câteva zile vom vedea rezultatele. Și la afine sunt soiuri mai sensibile, dar în principiu sunt plante de munte și cele mai multe sunt rezistente la îngheț”, mai spune el.

Frigul din ultimele zile a creat pagube însemnate în agricultură, în special în pomicultură, la speciile care sunt deja în floare. Cultura de cireșe este compromisă, iar la alte specii se vor vedea rezultatele până la sfârșitul săptămânii, când se anunță că vremea va reîncepe să se încălzească și temperaturile vor reveni la valori normale pentru această perioadă.

Specii de pomi fructiferi mai sensibile la îngheț

Caisul este una dintre plantele mai sensibile la înghețurile târzii de primăvară, cu o probabilitate de afectare a florilor și fructelor între 15% și 40%. ​

Piersicul este, de asemenea, vulnerabil la temperaturi scăzute în perioada înfloririi.

Specii mai rezistente la îngheț

Mărul: rezistă la temperaturi de până la -35°C. ​

Părul: poate suporta temperaturi între -32°C și -38°C. ​

Prunul: rezistent la temperaturi de până la -30°C.

Vișinul: poate tolera temperaturi scăzute de până la -30°C. ​

Factori care influențează rezistența la îngheț

Stadiul de dezvoltare poate afecta sensibilitatea pomilor la temperaturi scăzute, care crește odată cu înmugurirea, atingând punctul maxim la legarea fructelor. ​

Vârsta pomilor este, de asemenea, importantă. Pomii tineri au o rezistență mai mică la temperaturile scăzute decât cei maturi. ​

Utilizarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu poate spori rezistența la îngheț, în timp ce excesul de azot o poate slăbi. ​

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *