Rețetele Juanitei: Zacusca de fasole albă. Preparat vegetarian cu legume și proteină vegetală

zacussca fasole Foto: G4Food

Rețete și ingrediente pentru zacuscă sunt câte dorește imaginația fiecăruia. În principiu orice legumă (chiar și pește) care se poate fierbe împreună cu ceapă, pulpă de roșii și ardeiul copt poate da în final o zacuscă „personalizată”. Zacusca din fasole albă este dulceagă și sățioasă și foarte utilă vegetarienilor, deoarece conține și proteină vegetală.

Ingrediente pentru zacusca de fasole

Jumătate kg ceapă

300-400 de ml de ulei de floarea soarelui

2 kg ardei gras

800 de gr de fasole fiartă (eu am pus 2 bocane de fasole albă gata fiartă)

500 de gr de pasată sau bulion de roșii

sare, foi de dafin, boabe de piper.

zacusca fasole
Foto: G4Food
Preparare

Se coc ardeii, pe grătar (de preferintă), pe aragaz sau la cuptor. Se curăță de coajă și de sâmburi. Dacă n-ați făcut bulion de casă, luați din cel gros, pulpă pasată, din comerț. Tăiați ardeii mărunt.

Cât se pregătesc ardeii, se taie ceapa mărunt, se fierbe în ulei vreo 10 de minute, la foc mediu. Se adaugă ardeii și se mai fierbe totul 10 minute.

Se pune și pasta de roșii, apoi frunze de dafin, boabe de piper, sare (nu prea multă, o mai potrivim la final).

zacusca fasole
Foto: G4Food

Se fierbe la foc mic, preferabil dacă aveți un inel de fontă, se pune sub oală, așa temperatura va fi constantă pe toată suprafața fundului oalei. Se amestecă din când în când, la intervale din ce în ce mai scurte pe măsură ce scade. După vreo 40 de minute punem și fasolea și mai fierbem 15 minute. Când uleiul s-a ridicat la suprafață, zacusca e gata.

zacusca fasole
Foto: G4Food

Între timp pregătim borcanele, le spălăm și dezinfectăm, vezi aici cum. După ce se umplu borcanele, se închid bine, se întorc cu fundul în sus și se împachetează într-o pătură. Se desfac peste 2-3 zile când sunt complet răcite. Se păstrează într-un loc uscat și răcoros. E bine să le etichetați. Scrieți pe etichetă ce conține borcanul și data fabricației. Mie mi-au ieșit 6 borcane de 400 de gr și un castronel care a fost deja lichidat.

Pentru mai multe retete de zacusca citește și Rețetele Juanitei: Zacuscă de ciuperci. O conservă de toamnă cu gust de pădure. Cea mai bună este din hribi, dar în general se face din „champignon” sau

Zacuscă de vinete, rețeta pe care mama a învățat-o de la bunica. De jumătate de secol la noi în casă așa se prepară zacusca în fiecare toamnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *