Rețetele Juanitei. Storceag – o ciorbă tradițională din Dobrogea adaptată la pește de mare

retetele Juanitei, storceag

Rețetele Juanitei a gătit astăzi storceag, ciorba tradițională a lipovenilor, O găsești în Dobrogea, unde se prepară la ceaun, cu apă din Dunăre. Despre storceag se știe până și în America, citește aici.

Istoria ereticilor care și-au părăsit țara

Rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII-XVIII în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, se arată pe pagina de prezentare a Comunității Lipovenilor din România. Reforma, începută în anul 1654, care viza modificarea ritualului bisericesc, a fost adoptată de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse în 1667. Cei care nu se supuneau noilor canoane erau anatemizați, fiind considerați eretici, răscolnici. În perioada 1827-1855, în timpul țarului Nikolae I, prigoana asupra staroverilor s-a întețit, fiind distruse unele centre spirituale, multe cărți și obiecte de cult arse sau confiscate. Abia în anul 1971, Soborul Bisericii oficiale Ruse a ridicat anatema aruncată asupra staroverilor de către Soborul din sec. al XVII-lea.

Primele atestări documentare ale prezenței staroverilor  pe teritoriul României datează din perioada 1724-1740. Ei s-au stabilit în localitățile din Moldova, unde erau numiți lipoveni. În Dobrogea, aflată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în componența Imperiului Otoman, s-au așezat și cazacii de pe Don din armata atamanului Ignat Nekrasov, ei fiind numiți aici nekrasoviți. De la ei s-a păstrat până în zilele noastre denumirea lacului Razelm din Dobrogea. Ostilitatea celor din jur i-a făcut să ia și ei numele de lipoveni.

Ingredientele pentru storceag

Rețeta clasică se face cu sturion și somon. Dar nu sunt ingrediente ușor de găsit. Merge orice pește de apă dulce. Originar, storceagul se face la ceaun, dar nu se supără nimeni dacă îl preparați în oală.

Eu locuind în Spania, pe malul mării, am adaptat rețeta la pește alb de mare, am pus biban.

retetele Juanitei, storceag

Deci:

1-2 kg de pește (cât vă permite buzunarul), preferabil din cel fără oase

2-3 morcovi

1-2 cepe

1 ardei gras

2-3 cartofi

Sare, piper, oțet, mărar

Pentru dressing:

O cutie de smântână

2-3 gălbenușuri de ou.

Se taie julienne legumele și în cuburi mici cartofii.

Se pun la fiert în 3 litri de apă legumele, după 15 minute și cartofii. După încă 15 minute peștele tăiat cuburi. Peștele va fierbe repede. Potrivim de sare și piper, adăugăm mărarul tocat mărunt.

Într-un castron mai măricel, pregătim sosul alb. Frecăm gălbenușurile cu puțină sare, adăugăm smântâna, amestecăm bine. Cu un polonic punem câte puțin din zeama fierbinte în castron până ajunge la o temperatură asemănătoare cu a ciorbei. Turnăm sosul peste ciorbă și gata.

Se servește cu mămăliguță, pâine proaspătă ți un ardei iute. Dacă vă place acrișoară puneți mai mult oțet. Nouă ne place sa-i punem și puțin mujdei de usturoi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *