Piureul de cartofi este una dintre rețetele de bază ale bucătăriei. Pentru rețeta clasică a lui Robuchon, citește aici. Piure, în acceptul clasic al gastronomiei, înseamnă leguma fiartă, pasată, asezonată cu unt, lapte, smântână, sare, piper sau alte condimente.
Multe legume, chiar dacă au sau nu amidon în compoziție sunt potrivite să devină piureuri. Multe rețete vă sfătuiesc să le combinați cu cartof, datorită amidonului din compoziția acestuia. E o variantă, dar există și alte opțiuni pe care le puteți vedea în continuare.
1. Piure de cartof dulce. Are și el amidon, fierbe mai repede decât cartoful clasic, este ușor de pasat. Puteți pune cartofii în coajă la fiert, la copt sau la aburi. Apoi curățați coaja, adăugați la pulpa a 3 cartofi micuți cam 50 de gr de unt, câteva linguri de lapte gras sau smântână lichidă, potriviți de sare și piper și piureul este gata.
2. Piure de țelină. Țelina este mai apoasă, o puteți combina cu un cartof mic sau o lingură de brânză cremă. Curățăm jumătate de țelină, tăiem în cuburi și punem la fiert în apă cu sare. Când se înmoaie, scurgem apa, punem 50 de gr de unt, 2 linguri de smântână și una de brânză cremă sau conținutului unui cartof fiert și batem bine cu blenderul. Asezonăm cu sare, piper, nucșoară măcinată și chives tăiat mărunt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
3. Piure de păstârnac. La fel ca la țelină, curățăm 3 rădăcini, le tăiem în bucăți, le fierbem în apă cu sare. Păstârnacul îl vom prepara cu 50 de gr de unt, 2-3 linguri de smântână lichidă, sare, piper și 3 picături de esență de vanilie. Este cremos și cu un gust rafinat.
4. Piure de mazăre. Mazărea se fierbe și ea cu sare. Se pisează bine cu blenderul și se îmbunătățește cu unt, puțină mentă tocată mărunt, câteva linguri de smântână, o lingură de parmezan.
5. Piure de morcovi. Morcovii se curăță, se fierb, se scurg și se mixează cu două linguri de lapte de cocos, sare, piper, puțin ulei de susan sau tahină. Iese un gust interesant dacă le adăugă și un cartof dulce și/sau condimente orientale: ghimbir, curry, chimion, evident, sare, piper.
6. Piure de conopidă. Conopida este în aceeași situașie cu țelina, puțin mai apoasă și mai fără gust. De aceea un cartof adăugat nu îi strică. Mergi și fără, fiartă, amestecată cu blenderul cu unt, smântână, puțină brânză cremă, sare și piper.
Pentru a fi extrem de fin, piureul se trece prin sită, un procedeu aplicat obligatoriu pentru bucătăria gourmet. La noi acasă, ne putem opri la etapa de blender.
Sunt garnituri perfecte pentru variate tipuri de carne sau pește, dar pot fi servite și ca atare, cu o salată sau chifteluțe vegetale.
Mă întreb … noi mai facem și de spanac sau de fasole. Ăla nu e piure?