Rețetele Juanitei: Gazpacho, supa rece de roșii a spaniolilor. Prepar-o în weekend pentru întreaga familie

gazpacho, supa rosii, Spania, retetele Juanitei, retete, foodlife, calatorii culinare

Ca si alte simboluri gastronomice spaniole, gazpacho are rețete variate (și chiar denumiri specifice) în funcție de zona Spaniei în care te afli. Este rudă cu salmorejo andaluz sau cu supa de roșii din Extremadura. Roșiile sunt bază, restul ingredientelor variază.

Supele reci, din legume și adesea fructe, pentru ca mediteraneenii sunt mari iubitori ai acestei combinații și în salate și în supe, sunt o consecință a verilor toride din Peninsula Iberică. Sevilla și Andalucia în general ating 50 de grade C vara fără excepție aproape. Char și ascunzându-se în case la orele de vârf de caniculă, oamenii au nevoie de lichide și mâncăruri foarte ușoare. Ce poate fi mai potrivit decât o supă de roșii? Și unde mai pui că gazpacho nu se fierbe. Așa că nu dai drumul nici la aragaz.

Ingrediente:

1 kg de roșii tip pară foarte coapte și dulci

1 castravete mare sau 2-3 mici (cu coajă)

2 căței de usturoi

1 ardei verde

50 de ml de ulei de mîsline extravirgin

2 linguri de oțet de Jerez (merge și balsamic dacă nu aveți)

o felie de pâine uscată

250 de apă foarte rece sau câteva cuburi de gheață.

Trebuie să recunosc: eu n-am avut ardei verde, am pus jumătate din unul mare, roșu. Spaniolii numesc asta blasfemie. Rămâne între noi, dar a fost foarte bun gazpacho și așa. La fel, nu am avut pâine și am pus un pumn de crackeri.

Preparare:

Roșiile se curăță de cotoare, se taie în sferturi. Ardeiul se fragmentează în bucăți mari după ce am înlăturat cotorul și sâmburii. Am tăiat castravetele în bucăți fără a-l curăța de coajă. Am curățat usturoiul și am rupt pâinea în bucăți.

Se pun toate într-un blender mare și deasupra apa, uleiul, oțetul. Se mixează la viteză maximă timp de 2-3 minute. Dacă doriți o consistență fină trebuie trecut tot printr-o sită. Nouă ne place cu mai textură mai granulată așa că am sărit pasul acesta.

Se servește în boluri de supă, cu crutoane de pâine prăjită sau pan con tomate. Deasupra îi puteți rade brânză, preferabil maturată (manchego spaniol sau cașcaval de-al nostru, merge și o leacă de parmezan sau grana padano). Eu am avut niste resturi de manchego cu pesto de busuioc și o bucățică de brânză semimaturată, puțin mai moale, de capră. Le-am ras direct peste gazpacho. Dacă puneți brânză, potriviți la final de sare. Și nu uitați să râșniți și puțin piper proaspăt.

Puneți în supă orice alceva  vă place: resturi de friptură, bucățele de șuncă sau bacon prăjit, jamon sau prosciutto, buchețele de conopidă sau câteva boabe de porumb ori năut. Sau consumați-o simplă, vegetariană, chiar raw vegană.

Este o rețetă bună, rapidă și versatilă. În plus e ieftină și nici nu îngrașă. Merge bine, de pildă, înaine de un fel principal consistent cu carne și garnitură la masă de familie de duminică.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *