Sârbii sunt mari consumatori de carne, iar ayvar-ul de multe ori este un fel de sos sau garnitură. În țara vecină e mai puțin folosit ca aperitiv, cum servim noi zacusca și mai mult ca și complement. Mie îmi pare, de asemenea, mai mult sos; e foarte bun și cu paste sau cu mâncăruri de legume. Are un gust minunat de ardei copt, care dă dulceață și prospețime oricărui preparat mai greu sau mai fără gust.
Unde mai pui că este și foarte ușor de preparat.
Există rețete de ayvar care includ și vinete sau ceapă, acestea sunt mai aproape de zacuscă. Există și ayvar macedonesc. Precum românii, și sârbii au în fiecare zonă sau familie o rețetă de ayvar. Dar ayvar-ul clasic este sosul de ardei și atât.
Ingrediente
2 kg ardei capia sau ardei roșii buni pentru copt
100 de ml ulei de floarea soarelui
2 sau 3 căței de usturoi
1 ardei roșu iute (dacă vreți o zacuscă picantă)
sare, piper, o foaie de dafin.
Preparare
Se coc ardeii, se curăță de coajă, cotoare și semințe. Se dau prin blender sau se toacă foarte mărunt.
Se pune uleiul la încins cu foaia de dafin, se adaugă un minut usturoiul pisat sau tocat foarte mic. Se așează ardeii în cratiță, se sărează, piperează și se fierb cam o oră la foc mic. Să scadă apa din ardei și să iasă uleiul. Dacă am pus ardei iute, îl scoatem.
Se pune sosul în borcanele sterilizate și se pasteurizează.
Se păstrează într-un loc uscat și răcoros.