Organizatorii francezi ai Jocurilor Olimpice au ieșit sâmbătă cu o reacție la numeroasele controverse legate de calitatea dar și de cantitatea de mâncăre pusă la dispoziția sportivilor.
A fost desemnat să prezinte punctul de vedere oficial Akrame Benallal, bucătar-șef al Satului Olimpic, pe canalul tv al cotidianului Le Figaro. Benallal și-a exprimat uimirea cu privire la cantitatea de mâncare consumată zilnic de sportivi, potrivit declarațiilor preluate de https://www.entrevue.fr/en .
Imediat după debutul întrecerilor olimpice, mai mulți sportivi au criticat oferta de mâncare și deficiențele din restaurantul de la Cité du Cinéma din Saint-Denis, gestionat de Sodexo.
„Au cerut 900 g de proteine pe zi”
„Sportivii nu mănâncă la fel ca noi. De fapt, aș spune că nu fac altceva decât să mănânce toată ziua. Au cerut 900 g de proteine într-o zi, fac sport tot timpul și corpul lor are nevoie să fie hrănit în această manieră”, a spus Benallal. Însă, a adăugat el, societatea care se ocupă de catering a coreuta rapid situația imediat după primele critici. Ca în cazul oricărei noi experiențe, a fost nevoie de ajustări din mers.
Pare că ceva nu a funcționat în felul în care a fost proiectată oferta alimentară și organizarea meselor, pentru că numărul criticilor legate de mesele din satul olimpic a fost mai mare decat oricând. Mai mult, organizatorii anunțaseră că oferta a fost gândită să țină cont de problema încălzirii globale, motiv pentru care în oferta de mâncare se vor regăsi preponderent alimente vegetale.
Anunțul inițial al organizatorilor vorbea de 3300 de locuri la masă și capacitatea de a servi circa 40.000 de porții pe zi, respectiv mic dejun, prânz și cină. Însă au fost voci care au vorbit de cozi de jumătate de oră pentru a primi porția de mâncare și de faptul că din meniu lipsesc proteinele.
Ultima critică importantă îi aparține înotătorului britanic Adam Peaty, care s-a plâns inclusiv că a găsit viermi în pește, fapt pe care l-a definit „inacceptabil”.
Cine este Akrame Benallal
Este născut în 1981 în Franța din părinți de origini algeriene și este cunoscut ca având un stil culinar foarte creativ și inovator. Este posesorul unei stele Michelin și proprietarul mai multor restaurante în Paris, Doha, Marrakech și Istanbul. Este un mare susținător al bucătăriei vegane și susține acest tip de dietă în luările sale publice de poziție. Un stil care pare să nu se fi pliat prea bine cu preferințele și necesitățile sportivilor olimpici.