Pe fondul incertitudinilor globale, piețele agricole din UE rămân, în general, stabile, se arată în raportul publicat, luni, de Comisia Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Producția de cereale din UE este în creștere, iar producția de ulei de măsline în redresare rapidă. Livrările sunt stabile pe piața de lapte și perspectivele pentru producția păsărilor de curte „sunt solide”, arată raportul.
Fructele și legumele prezintă evoluții diverse din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Perspectivele de producție sunt pe o tendință descendentă pentru zahăr, vin și, mai puțin, pentru rumegătoare. Instabilitățile geopolitice, provocările legate de climă și evoluția politicilor comerciale ale principalilor actori globali, precum Statele Unite și China, reprezintă amenințări la adresa stabilității piețelor globale și a UE.
Această ediție din vara anului 2025 a raportului asupra perspectivelor pe termen scurt pentru piețele agricole din UE, elaborat de Comisia Europeană, prezintă principalele elemente fundamentale care determină tendințele și implicațiile acestora pentru sectoarele UE al culturilor arabile, al culturilor specializate și al produselor de origine animală.
Fundamentele pieței UE
În contextul unor perspective economice globale incerte pentru 2025, cu riscuri provenite din conflicte geopolitice și tensiuni comerciale în creștere, perspectivele economiei UE prezintă o creștere mai mică decât previziunile anterioare, de 1,1% în 2025 și 1,5% în 2026.
Între timp, inflația prețului alimentelor din UE continuă să fie mai mare decât inflația generală (3,1% față de 2,2% în mai), deși se observă o oarecare stabilitate – sau chiar deflație – pentru unele categorii de produse alimentare.
În ciuda nivelurilor istorice ridicate, fermierii din UE au înregistrat recent costuri stabile ale inputurilor. Se așteaptă ca prețurile petrolului să scadă, deși tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea afecta acest lucru. Aprecierea euro față de dolarul american ar putea reduce costurile inputurilor importate, ceea ce ar reduce dezavantajul de costuri al UE în comparație cu principalii concurenți la export. Pe de altă parte, o monedă mai puternică ar putea face exporturile UE mai scumpe. Culturile de iarnă prezintă perspective promițătoare de randament; o perioadă secetoasă continuă ar putea avea un impact asupra culturilor de primăvară și de vară.
Culturile arabile
Se anticipează că producția de cereale a UE în 2025/26 va crește cu 4,1%, îmbunătățind balanța comercială, exporturile crescând cu 26% și importurile scăzând cu 19%.
Se preconizează că producția de semințe oleaginoase a UE va crește cu 12% (impulsionată de semințele de rapiță și floarea-soarelui), ceea ce va duce la o creștere a producției de ulei vegetal cu 6%.
Producția de culturi proteice ar putea scădea, dar va rămâne peste media pe ultimii cinci ani.
În 2024/25, producția de zahăr alb a UE a crescut cu 6,5%, datorită extinderii suprafețelor de producție. O potențială scădere a producției de 8% în 2025/26 ar putea duce la creșterea importurilor.
Culturi specializate
Prețurile uleiului de măsline din UE au scăzut semnificativ până în iunie 2025, reflectând o redresare a producției de 37%.
Se preconizează că producția de vin din UE va atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în 2024/25, având impact asupra exporturilor, în timp ce consumul din UE continuă să scadă.
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, producția de mere din UE ar putea scădea cu 4% în 2024/25, menținând prețurile ridicate, în timp ce producția de piersici și nectarine ar putea scădea cu 5,8%, ceea ce ar duce la importuri record. Dimpotrivă, condițiile climatice sunt favorabile pentru producția de portocale din UE, care se preconizează că va crește cu 4,6% față de minimele record din sezonul precedent, creșterea fiind canalizată către procesare.
Se preconizează că producția de tomate din UE va scădea cu 2,6%, în special pentru procesare, în timp ce producția de roșii proaspete rămâne stabilă, dar sub medie.
Produse de origine animală
Livrările de lapte din UE se așteaptă să rămână stabile în 2025, susținute de condiții favorabile pentru pășuni, în ciuda unor variații specifice fiecărei țări și a focarelor de boli animale. Cererea stabilă în comerțul cu amănuntul și prelucrarea alimentelor susține prețurile produselor lactate din UE.
În general, se așteaptă o presiune mai mică asupra marjelor fermierilor de lactate. Se așteaptă o ușoară creștere a producției de brânzeturi din UE, deși concurența globală ar putea limita creșterea exporturilor.
Prețurile la carnea de vită din UE rămân la un nivel record. Având în vedere o scădere preconizată a producției din cauza efectivelor mai mici de animale, oferta din UE ar putea deveni mai restrânsă. Acest lucru ar putea limita oportunitățile de export, în timp ce importurile cresc.
Între timp, se preconizează că producția de carne de porc a UE va rămâne stabilă, bucurându-se de o cerere constantă.
Pe de altă parte, se anticipează că producția de carne de pasăre a UE va crește (cu 1,8%), deoarece cererea continuă să crească, susținând prețurile UE. Importurile s-ar putea dovedi dificile, având în vedere statutul bolilor din unele surse tradiționale din țări terțe.
În cele din urmă, producția de carne de oaie și capră a UE ar putea scădea cu 2%, ceea ce ar duce la scăderea exporturilor de carne și la creșterea importurilor pe fondul prețurilor ridicate rezultate din oferta limitată și cererea stabilă.
Raportul complet poate fi descărcat de pe EU agricultural markets short-term outlook – summer 2025