Randamentele agricole mondiale vor scădea cu procente cuprinse între 11% şi 24%, până în 2100

randamentele agricole vor fi influentate de schimbarile climatice Sursa foto: Arhiva personală/ Colaj G4Food

Schimbările climatice vor reduce capacitatea planetei de a se hrăni, chiar şi în cazul adaptării practicilor agricole, astfel că randamentele mondiale la şase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24% în 2100 comparativ cu nivelul actual, arată un studiu publicat miercuri în revista Nature, transmite AFP, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Fiecare creştere a temperaturii mondiale cu un grad Celsius va reduce capacitatea mondială de a produce hrană cu 120 kcal pe persoană pe zi, adică 4,4% din consumul zilnic actual, estimează autorii studiului.

“Dacă temperatura ar creşte cu 3 grade Celsius ar fi ca şi cum fiecare persoană de pe Pământ ar renunţa la micul dejun”, a explicat Solomon Hsiang, profesor la Stanford Doerr School of Sustainability şi coautor al studiului.

Acest studiu vast a fost derulat timp de opt ani în 55 de ţări de către cercetători de la aproximativ 15 universităţi, sub umbrela Climate Impact Lab de la Universitatea de la Chicago.

Dacă cercetările anterioare au documentat deja pierderile de randamente agricole care au legătură cu încălzirea climei, autorii acestui studiu subliniază că este pentru prima dată când au fost analizate atât efectele climei cât şi cele ale adaptării practicilor (selecţia soiurilor, utilizarea îngrăşămintelor , irigaţii, etc.).

Cercetătorii au analizat situaţia pentru şase culturi de bază: grâu, porumb, orez, soia, sorg şi manioc, potrivit diferitelor scenarii de emisii.

Totuşi, studiul nu ţine cont de o schimbare a culturii sau de decalarea însămânţărilor. El se bazează pe practicile existente, în condiţiile în care fermierii constată deja pe câmpuri efectele unei încălziri cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, randamentele calorice vor fi “mai mici cu 24%” în 2100 comparativ cu o lume fără schimbări climatice. În schimb, pierderile de randament vor fi limitate la 11% dacă emisiile vor scădea rapid până la nivelul net zero.

Schimbările climatice vor modifica peisajul agricol al planetei: marile câmpii americane din Corn Belt sau Midwest vor vedea cum randamentele lor vor scădea puternic.

Pierderile ar putea ajunge şi până la 41% în 2100 în regiunile cele mai bogate, şi care astăzi sunt cele mai productive. Comunităţile rurale care practică o agricultură de subzistenţă, în special cele dependente de cultura maniocului în Africa, vor fi ele puternic afectate (cu o diminuare a randamentului de 28% în regiunile cele mai sărace).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *