Duminica poate fi foarte bine și un bun moment pentru experimente, mai ales dacă vrem să ne familiarizăm cu preparate exotice. Dacă a devenit populată rețeta de pui indian tikka masala, iată una mai puțin cunoscută: pui tandoori masala. Tandoori este un cuptor tradițional vertical din cărămizi și argilă care a dat și numele preparatului. Iar masala înseamnă amestec de condimente, blend.
În cazul nostru, este vorba de mixul specific puiului gătit tradițional în acest tip de cuptor. De fapt, numele rețetelor indiene derivă de la mixul de condimente folosit, India fiind locul de pe pâmânt unde se întâlnesc cele mai multe semințe, fructe și plante aromatice. A devenit, însă, ceva obișnuit faptul de a-l prepara într-un cuptor normal – cel tradițional nu poate fi disponibil nicăieri într-un context urban. Păstrând însă amestecul specific de condimente.
Pe scurt, se lasă carnea în amestecul de condimente și iaurt, după care se așează în cuptor. Odată ce îi deprindem micile secrete, devine o rețetă on heavy rotation și riscă să creeze dependență.
Ingrediente pentru 4-6 porții
1 kg pulpe sau aripi
180 g iaurt fără zahăr
3 căței de usturoi
3-4 lingurițe mix de condimente indian tandoori masala
sare
ulei
*amestecul tandoori masala, în caz că cineva vrea să-l prepare singur sau nu găsește, cuprinde: paprika dulce, paprika iute, coriandru, chimen, fenicul cardamom, ginger, piper, cuișoare, usturoi
Procedeu
Se lasă carnea minim câteva ore în amestecul de iaurt și condimente, plus puțină sare. Ideal, peste noapte.
Se folosește iaurt pentru că face carnea să fie mai fragedă. Totodată vehiculează mai bine aromele care prin intermediul iaurtului fac un contact mai bun cu carnea.
Se pot alege pulpe, aripi sau așa zisele ciocănele. Pieptul este mai puțin indicat la cuptor, pentru că neavând deloc grăsime se usucă prea tare.
Odată trecut timpul de aromatizare a cărnii, se ia și se dă jos de pe ea cea mai mare parte a amestecului având ca bază iaurtul. Se păstrează doar un minim, pentru că astfel carnea reușește să se rumenească bine la suprafață.
Se așează într-o tavă unsă cu ulei, special pentru carne la cuptor, eventual pe hârtie dar nu e obligatoriu. Stropim și carnea cu puțin ulei.
Se lasă la 200 de grade circa jumătate de oră – timpul exact depinde de puterea cuptorului dar și de dimensiunea bucăților de carne.
Se servește cald, cu garnitură de orez basmati fiert simplu, sau cu orez gătit tot la cuptor în stil pilaf oriental. Pentru o dietă echilibrată, alături de puiul tandoori masala cu orez este perfect să asortăm legume gătite în tigaia grill sau altfel, dovlecei, vinete, ardei etc. Sau, ca alternativă, dovlecei și morcovi gătiți la vapori.
Asocierea celor trei fiind ca partitură cu note muzicale în contrast între ele dar armonice, poate completa armonia generală și un strop de ceapă în saramură.