Pui cu ardei, o rețetă italiană rapidă și care pune de acord pe toată lumea

pui cu ardei reteta de vara reteta rapida retete cu pui reteta de pui cu ardei sursa foto: g4food.ro

Pui cu ardei este un clasic al bucătăriei italiene de vară,  care poate fi însă replicat foarte ușor pe orice meridian –  ingredientele de bază, pui, ardei, roșii, ceapă, se regăsesc pe mai toată planetă. Se poate servi cu orez simplu, de preferință asiatic, sau cu pâine.

Ingrediente pentru 4 persoane

carne de pui circa 1 kg – pulpe, piept, aripi sau un pui întreg tăiat în bucăți
3-4 ardei mari, combinație roșu-galben
4 roșii mari coapte bine sau echivalentul în suc de roșii (200-300 g)
ulei de măsline 2-3-4 linguri
1 ceapă (puteți varia și în loc de ceapă folosi 1 căpățână de usturoi, dacă preferați)
50 ml vin roșu

Procedeu

Este extrem de simplu de preparat, secretul e să nu gătim carnea de pui prea mult, pentru că devine dură; ardeii îi putem lăsa mai crocanți sau mai moi, după preferințe. Pașii sunt următorii:

Într-o tigaie antiaderentă călim în ulei de măsline puiul tăiat bucăți, până se rumenește puțin. După ce începe să se rumenească, îl stropim cu puțin vin, astfel carnea devine mai fragedă dar și mai aromată. Îl transferăm într-un alt vas, în așteptare.

În aceeași tigaie, adăugând încă puțin ulei, călim ceapa, tăiată felii subțiri pe lung.

Când ceapa e la jumătatea drumului, când a devenit oarecum transparență, după câteva minute, adăugăm ardeii tăiați felii subțiri și lungi.

Le gătim împreună la foc mediu, amestecând permanent, să nu se prindă. Nu trebuie nici să fiarbă, dar nu trebuie nici ca lichidul să scadă brusc și legumele să se ardă – secretul e să păstrăm flacăra la un nivel care să permită căldurii să pătrundă, dar să rămână umede și în final să se rumenească puțin.

În funcție de ardei, durează cam 10-15 minute totul. În faza asta, adăugăm sucul de roșii sau roșiile curățate de coajă și scurse de apă în exces (avem nevoie de pulpă).

În funcție de cât lichid avem, le mai lăsăm împreună tot la foc mediu alte câteva minute bune. Când au scăzut suficient și încep să devină rumene, adăugăm carnea de pui semipreparată anterior; potrivim de sare și piper și le mai ținem pe foc împreună alte 3-4 minute, până scade în funcție de preferințe și gustul propriu.

Cum se servește

În paralel, pregătim orezul urmând instrucțiunile de pe pachet, așa încât în mai puțin de jumătate de oră să avem practic un fel complet și de degustat până la ultima picătură de sos.

Alternativa este piure de cartofi sau chiar pâine, preferabil integrală.

Se poate servi cald sau rece și se poate foarte bine conserva în frigider 1-2 zile. Merge cu vin alb.

Dacă eliminăm carnea de pui, ardeii cu ceapă și roșii pot fi o garnitură perfectă pentru orice altă carne, inclusiv pe grătar. Dar și pentru brânzeturi sau omletă. Italienii o numesc peperonata, unul din preparatele de forță ale verii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *