O armonie care rezistă de sute de ani: prosciutto cu pepene galben, una din combinațiile ideale ale verii

prosciutto melone, prosciutto pepene galben, combinații dulce sărat sursa foto: pixabay.com

O combinație care s-a născut încă de prin Evul Mediu: prosciutto & melone. A trecut proba timpului, devenind un must al verilor toride: se poate propune începând de la micul dejun, pentru un prânz lejer sau o cină rapidă.

Nu a fost mereu așa: pentru multă vreme, pepenele galben a avut o percepție controversată, după cum povestește Massimo Montanari , cel mai important istoric al alimentației din Italia. Pe de o parte, pepenele galben era foarte tentant pentru gustul lui dulce.

Însă, pe de alta, din perspectiva unor principii ale medicinei epocii, era considerat periculos pentru că „prea rece și prea umed”. Atât de tare, încât a fost pusă pe seama unui consum exagerat de ppene galben chiar moartea unui Papă.

Însă combinația dulce&sărat este prezentă în gastronomia din Peninsulă încă din antichitate. Iar pe termen lung, cum spune și Montanari, a câștigat gustul în detrimentul temerilor care ulterior s-au dovedit nejustificate.

Așa se face că a devenit în timp una dintre combinațiile perfecte ale verii. Iar o dată cu industrializarea și producția de prosciutto pentru toată lumea, s-a impus definitiv. Sunt puține localurile cu meniuri tradiționale care să nu îl aibă în meniu. Dealtfel, întrunește toate macro nutrienții necesari în alimentație: proteine, carbohidrați, fibre, ceva grăsimi și foarte multă apă . În plus, nu necesită gătit și se consumă rece, răcorește și dă sațietate.

Mici secrete pentru o porție perfectă

Nu se poate vorbi, firește, de vreo rețetă, ci de cel mult câteva reguli de preparare a unei porții de prosciutto&melone. Pepenele galben trebuie să fie nici prea crud dar nici excesiv de copt. Se taie în felii, se curăță de semințe și de coajă și se lasă în frigider minim 2h, pentru a se răci cât mai bine. I se adaugă feliile de prosciutto crudo la momentul servirii. La modul ideal, fără multă grăsime.

O altă posibilitate, ca finger food: se taie pepenele cuburi și se înfășoară fiecare cu câte o fâșie de prosciutto.

O porție medie înseamnă: circa 200-250 g pepene galben, adică 2-3 felii, cu circa 2-3 felii de prosciutto, adică circa 50g. O combinație de dulce cu sărat căreia cu greu i se poate rezista.

Din aceeași serie a verii italiene, în afară de mozzarella cu roșii (insalata caprese), alte câteva combinații de dulce și sărat des practicate, pentru inspirație:

pepene cu brânză feta

-mere cu parmezan

-struguri cu brânză brie

-pere cu brânză taleggio

-smochine cu prosciutto crudo

-pere cu gorgonzola

sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *