262 de miliarde de euro este valoarea segmentului MDD (marcă proprie a distribuitorului) în Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit, relevă datele elaborate de societatea de consultanță Circana, scrie publicația winenews.it. Într-o perioadă caracterizată de scăderea consumului pe fondul crizelor economice și internaționale, inflației și pierderii puterii de cumpărare, mărcile proprii ale distribuitorilor continuă să crească. Acestea reușesc să combine tot mai bine calitatea percepută de consumatori cu accesibilitatea economică, în unele cazuri depășind mărcile private pe segmentul bunurilor de larg consum, în special în cel alimentar.
Conform studiului Circana citat, în cele șase piețe principale din UE (Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit), în cele 12 luni încheiate în martie 2024, segmentul MDD a crescut cu 9,4% în valoarea vânzărilor, ajungând la un total de 262 de miliarde de euro, și cu 2,2% în volum. Astfel, cota de piață a atins 39,1% din valoare (+0,8% față de anul precedent) și 46% din unitățile vândute. Raportul evidențiază faptul că „MDD a reușit să capitalizeze schimbările în obiceiurile de consum, oferind produse accesibile și de înaltă calitate, aliniate tendințelor în creștere”.
Consumatorii preferă calitatea și prețurile accesibile
„Mărcile proprii ale distribuitorilor au redefinit peisajul competitiv nu doar prin prețuri mai accesibile, ci și printr-o ofertă constantă de calitate, inovație și sustenabilitate. Succesul lor subliniază o schimbare mai amplă a preferințelor consumatorilor, care aleg din ce în ce mai mult branduri aliniate valorilor lor, în special pe segmentele de wellness și produse eco-friendly”, explică un reprezetant al Circana.
Raportul evidențiază penetrarea puternică a mărcilor MDD în categorii precum alimente proaspete și refrigerate, cu 55% din volumul total, la fel ca și produsele congelate, 63% în volum. Alte segmente cu creșteri semnificative includ produsele pentru îngrijirea casei și a persoanei, alimentele pentru copii și produsele non-alimentare pentru animale.
Cele mai mari cote de piață ale MDD se regăsesc în Spania (48%), Germania (43%) și Olanda (42%), urmate de Regatul Unit (37%) și Franța (36%), cu Italia pe ultimul loc, cu doar 30%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Brandurile încearcă să recupereze prin promoții
În timp ce mărcile proprii ale distribuitorilor continuă să crească, raportul subliniază că „mărcile au înregistrat o revenire modestă, datorată strategiilor promoționale agresive”. De exemplu, în Regatul Unit, 43% dintre acestea au fost urmarea unor promoții. Totuși, acestea rămân în urmă față de MDD în ceea ce privește creșterea generală.
Circana identifică patru strategii esențiale prin care mărcile încearcă să concureze cu produsele MDD: „diversificarea în segmente adiacente, creșterea prin inovație, diferențierea clară și colaborarea strategică”. Brandurile care se concentrează exclusiv pe promoții, fără a investi în inovație, riscă să rămână în urmă într-o piață dinamică.
De asemenea, raportul subliniază o încetinire a inovației în categorii-cheie, cu o scădere de 17% a lansărilor de produse noi, cauzată de perturbările lanțului de aprovizionare. Acest fenomen ar putea transforma piața de larg consum într-un „deșert al inovației”, subliniind necesitatea de a prioritiza inovația pentru a stimula creșterea organică.
Viitorul MDD: expansiunea, crearea de categorii premium de produe și sustenabilitatea
Ca previziuni de viitor, se preconizează că mărcile proprii ale distribuitorilor își vor continua creșterea, susținute de investiții în extinderea gamei de produse, crearea de categorii premium și inițiative de sustenabilitate. Preferințele consumatorilor pentru un stil de viață mai sănătos, bunăstare și consum etic vor continua să influențeze deciziile de cumpărare, consolidând importanța alinierii ofertei de produse la aceste valori.
Cu toate acestea, mărcile industriale au potențialul de a reduce decalajul dacă se axează pe inovație și diversificare, consideră autorii studiului. Pe măsură ce ambele sectoare se adaptează la noile cerințe ale consumatorilor, piața de larg consum rămâne una dinamică și competitivă.
„Anul 2024 a fost un punct de cotitură pentru industria de larg consum, cu MDD stabilind un nou standard de creștere și inovație. Privind spre 2025, acesta va fi un an decisiv pentru ambele sectoare, în care succesul pe termen lung va depinde de capacitatea lor de a inova și de a răspunde nevoilor în schimbare ale consumatorilor. Toate brandurile au acum oportunitatea de a se diferenția și de a oferi produse care reflectă așteptările unui consumator tot mai orientat către valoare”, concluzionează reprezentanta Circana.