Tot mai mulți oameni aleg să cultive plante pentru ceai în grădina proprie, o tendință care reflectă dorința de a consuma produse naturale, proaspete și neprocesate. Dacă vorbim însă despre cei care cultivă plante pentru ceai cu scop comercial – nu doar pentru consum propriu –, asistăm la o nișă în creștere în România și în alte țări europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Maria Fărcaș, din Comloșu Mic (județul Timiș), este o mare iubitoare de ceai. În grădina sa de peste 2.000 de metri pătrați, pe lângă legume și fructe, cultivă o varietate de plante pentru ceai.
„La noi în casă s-a băut mult ceai. Mama mea cultiva în grădină. Soțul meu a fost unul dintre marii antrenori de handbal ai Timișoarei. Am locuit 50 de ani la Timișoara. Sunt născută aici, în sat. Am plecat în 1966 și în 2014 m-am întors în casa părintească. Așa că, fiind o mare băutoare de ceai, am început să cultiv plante pentru ceai. Menta din grădină o am chiar de la părinți. Fac totul eu, cu cele două mâini”, povestește Maria Fărcaș.
O grădină plină de miresme
În gospodăria sa, Maria cultivă tei, roiniță, mentă, mușețel, soc, gălbenele și chiar lavandă. Plantele sunt atent uscate, amestecate într-o combinație parfumată și ambalate în pungi de hârtie.
„Am început cu această combinație. La început, totul era pentru consum propriu. M-am dus la doctorița mea din Timișoara, iar ea m-a trimis la magazinul naturist Enigma, la o specialistă. I-am dus mostre din toate și am întrebat-o dacă sunt bune sau dăunează, dacă sunt bune combinațiile. Mi-a spus că tot ce beau este bun și sănătos”, mai spune Maria.

Maria Fărcaș are o cameră special amenajată pentru uscare, unde pregătește plantele înainte de ambalare. Ceaiurile sunt împachetate în pungi de 30 de grame, sub brandul propriu, „Frama”, o combinație a numelor fiului, norei și a nepoților.
„E foarte sănătos să bei ceai. Eu și acum, pe caniculă, dimineața, pun 1,2 litri în infuzor, fac ceaiul și îl beau cu lămâie și două lingurițe de miere polifloră”, spune Maria cu entuziasm.

Ceaiurile artizanale, tot mai căutate
Cererea pentru produse naturale și artizanale a crescut semnificativ în ultimii ani, iar ceaiurile din plante medicinale cultivate local sunt tot mai apreciate, mai ales în piețele naturiste, online și în magazinele specializate. Produsele Mariei Fărcaș se găsesc și la diverse târguri și evenimente, unde tot mai mulți oameni caută alternative curate și autentice.