Producția europeană de zahăr în Europa este în scădere, în timp ce prețul este din nou în creștere

pretul-zaharului-creste-in-timp-ce-productia-in-Europa-scade foto: pixabay.com

Europa redevine importatoare de zahăr, iar creșterea prețurilor îngrijorează industria de dulciuri. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, producția de zahăr din UE în campania 2025-2026 va fi de 15,2 milioane de tone, scrie cotidianul Il Sole 24 Ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

După două sezoane cu excedent, Uniunea Europeană revine la statutul de importator net de zahăr – un produs care se adaugă listei tot mai lungi de materii prime agroalimentare aflate în deficit. Cu prețurile aflate la cel mai ridicat nivel din acest an, efectele se resimt nu atât asupra consumatorului final, cât mai ales asupra industriei produselor zaharoase.

„Companiile s-au confruntat deja cu creșteri uriașe ale prețurilor la cafea și cacao, ingrediente esențiale pentru multe produse. Aceste scumpiri au fost determinate de condițiile climatice din țările producătoare, dar și de tensiuni comerciale și logistice. Costurile energetice crescute au agravat situația, mai ales în etapele de procesare și distribuție, cu impact mai mare asupra IMM-urilor. Deși se încearcă absorbirea acestor costuri, îngrijorările persistă”, explică Mario Piccialuti, director general al Uniunii Italiene a Industriei Alimentare.

De la un excedent de 1 milion de tone la deficit de 400.000

Conform Comisiei Europene, producția UE de zahăr ar urma să scadă cu 8% față de anul anterior, ajungând la 15,2 milioane de tone. Reducerea suprafețelor cultivate cu peste 10% va fi compensată doar parțial de o ușoară creștere a randamentelor (+1%). Cu stocuri inițiale în scădere cu 6% și un consum relativ stabil (-0,4%), UE va reveni la statutul de importator net, după două campanii de export. Se preconizează o creștere a importurilor cu 50% și o scădere a exporturilor cu 17%, trecând de la un excedent de aproximativ 1 milion de tone la un deficit de 400.000 de tone.

Raportul CE avertizează, în plus, și asupra riscului unor noi scăderi ale randamentului, cauzate de secetă și de posibila răspândire a bolilor transmise de afide, în special în Germania.

Prețurile au atins maximele din 2024, cu o creștere de 18,5% în iunie pentru zahărul livrat în centrul și nordul Italiei, și de 16,7% la nivel european pentru prețul „spot”, față de decembrie 2024 – atingând aproximativ 700 de euro/tonă.

„Datele Comisiei confirmă ceea ce anticipam de ceva timp”, spune Enrica Gentile, CEO al Areté, companie de consultanță în agribusiness. „Scăderea suprafețelor cultivate, pe fondul unor randamente stabile, duce din nou la creșterea prețurilor în Europa și lărgește diferența față de prețurile mondiale, care sunt așteptate să scadă ușor, deși rămân susținute de nivelurile reduse ale stocurilor globale. În susținerea cotațiilor europene contribuie și costurile energetice, încă ridicate comparativ cu perioada pre-criză, precum și reducerea estimată a importurilor scutite de taxe din Ucraina.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *