Cu datele privind inflația alimentară mai moderate decât în anii anteriori și cu cifrele definitive închise pentru 2024, se poate concluziona că există produse care s-au scumpit mai mult decât media: este cazul vinului, care a crescut cu 2,3% în ultimul an, în magazinele spaniole, anunță EFE Agro.
Indicele Prețurilor de Consum precizează că vinul din struguri s-a scumpit cu 2,3% în 2024 în coșul de cumpărături, în timp ce acesta, în ansamblu, a crescut cu 1,8%. IPC sau Indicele Prețurilor de Consum este un indicator utilizat pentru a măsura evoluția prețurilor bunurilor și serviciilor consumate de familii. La fel ca inflația, IPC permite observarea creșterii costului vieții într-o economie.
În plus, în segmentul băuturilor, alte subcategorii, cum ar fi apa minerală sau de izvor, și-au crescut prețul mult mai mult, cu 3,5%.
Pe de altă parte, băuturile spirtoase și lichiorurile au înregistrat o creștere mai mică a prețului decât media coșului de cumpărături, cu doar 0,9%, iar în cazul berii blonde, creșterea a fost de doar 0,5%.
Există și alte documente care reflectă această creștere; de exemplu, raportul de consum al Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, care include date doar până în iulie 2024, indică faptul că achiziția de vin și băuturi derivate din vin pentru consumul casnic a scăzut cu 4,8%, fiind, alături de cidru (-11,2%), categoriile cu cea mai mare scădere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Același raport arată că vinul este prezent în 37,8% dintre gospodării.
Perspective pentru 2025 dincolo de consum
Conform altor rapoarte ale firmelor de consultanță private, prețul vinului în supermarketuri a crescut cu 2,2% în 2024 față de 2023, în timp ce cererea, adică numărul de litri consumați, a scăzut cu 1% față de anul precedent.
Directorul general al Federației Spaniole a Vinului, José Luis Benítez, a explicat pentru Efeagro că, în termeni generali, în sector există incertitudine cu privire la evoluția noii administrații nord-americane, precum și îngrijorări legate de posibilele efecte ale conflictelor internaționale asupra comerțului global.
În acest context, Benítez a subliniat că se așteaptă o ratificare rapidă și punerea în aplicare a acordului de liber schimb Mercosur, considerat „foarte benefic” pentru industria vinului spaniol, având în vedere piața importantă din Brazilia.
În ceea ce privește provocările legate de inovație în sectorul vinului, Mario de la Fuente, directorul Platformei Tehnologice a Vinului (PTV), a menționat că, în ultimii ani, s-a observat o tendință puternică spre digitalizare.
Astfel, gestionarea datelor devine mai eficientă prin intermediul unor instrumente digitale tehnologice, care includ procese precum colectarea de date în teren și optimizarea procesului decizional.
În ceea ce privește enoturismul, o sursă suplimentară de venit pentru industrie, Asociația Rutelor Vinului din Spania (Acevin) are în prezent 37 de rute, dar așteaptă certificarea unor noi destinații pentru anul 2025.
Președinta asociației, Rosa Melchor, a anunțat că se va implementa un mecanism de rezervare care să permită utilizatorilor să contacteze și să acceseze direct diverse facilități, inclusiv rezervări pentru cazare, mese și tururi ghidate.
În concluzie, vinul încheie un an cu creșteri de preț în coșul de cumpărături, în timp ce sectorul se pregătește să facă față unor provocări precum schimbările climatice și rămâne atent la acordurile comerciale internaționale.