Prețul porcilor în viu și al carcasei la ieșirea din abator în scădere în România, cu până la 20%, față de acum un an / Carnea rămâne însă mai scumpă decât în numeroase state membre UE

porc, carne de porc, romania Foto: pexels.com

Prețul porcilor în viu și al carcasei de carne de porc ( la ieșirea din abator ) a fost mai scăzut cu până la 20% în săptămâna 50 ( 9 – 15 decembrie ) a anului trecut. Prețul cărnii la ieșirea din abator, în preajma Crăciunului, a fost însă mai mare decât în numeroase state membre ale Uniunii Europene ( Spania, Polonia, Franța, Germania, et. ), potrivit datelor publicate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor.

Prețul mediu al porcilor în viu a fost în săptămâna 50 a anului trecut 787,47 lei / 100 kg, cu – 18,90 % mai mic decât în același interval al anului 2023.

Prețul a fost mai mare cu 2,61 %  decât media ultimilor cinci ani ( 2020 – 2024 ). 

Prețul mediu în euro a fost 158,38 euro / 100 kg, cu – 18,91 % mai mic decât în săptămâna 50 a anului 2023.

Prețul mediu al carcasei de carne de porc clasa S ( peste 60% carne macră ) a fost în intervalul 9 – 15 decembrie 2024, 1.035,02 lei / 100 kg, cu – 19,82 % mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2023. 

Prețul mediu al carcasei de carne de porc clasa E ( între 55 – 60 % carne macră ) a fost 1.034,65 lei / 100 kg, cu – 18,32 % mai puțin decât în decembrie 2023. 

În euro: 208,16 euro / 100 kg, clasa S, cu – 19,83%;

                208,09 euro / 100 kg, clasa E, mai puțin cu – 18,33%.

Prețul mediu al carcasei de carne de porc clasa E plasează România pe locul 8 în Uniunea Europeană. Carnea de porc la ieșirea din abator, în România, este mai scumpă decât carnea de porc la ieșirea din abator din Franța, Spania, Germania, Austria și alte state membre ale UE.

Cel mai mare preț este în Cipru: 255 euro / 100 kg. 

La jumătatea lunii decembrie 2024, în preajma Crăciunului, prețurile cărnii de porc în hypermarket-uri ajungea la 25 – 30 de lei/kg, pentru ceafa de porc, pulpa de porc, fleică de porc. 

Alte sortimente de carne de porc ( spată fără os, carne de lucru, etc. ) au avut un preț de aproximativ 20 de lei / kg.  

Citește și Prețul porcilor scade semnificativ / Prognoze sumbre pentru 2025: „Un început de an prost pentru crescătorii de porci”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *