România a exportat, și anul acesta, cantități mari de cereale (grâu, porumb, orz), ceea ce îi nemulțumește pe fermieri, care susțin că acestea sunt vândute ca materie primă, deci la prețuri mai mici, în timp ce alte țări ale UE le procesează, a atras atenția, la Radio România Actualități, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Ionel Arion:
„Cu părere de rău trebuie să vă spun că, atunci când vorbim de export de cereale, în general fermierii nu se bucură şi nici România nu ar trebui să se bucure, pentru că toate aceste produse noi le considerăm materie primă brută neprocesată. Procesarea înseamnă valoare adăugată pentru România, dar şi pentru fermieri sau procesatorii din România sau serviciile conexe agriculturii din România. Practic, dăm voie altor state, de cele mai multe ori chiar state riverane României, să proceseze aceste produse din agricultură şi să le retrimită pe piaţa din România în hipermarketuri, şi noi cumpărăm valoarea adăugată pe care noi ar trebui să o adăugăm capitalului nostru.”
Ionel Arion susține că de la un an, balanţa comercială se adânceşte în defavoarea României, pentru că marile lanțuri de magazine se aprovizionează de pe pieţele comunitare sau ale ţărilor terţe.
În ceea ce privește seceta din vara aceasta, el a avertizat că efectele ei se vor resimți pe parcursul anului următor:
„Rezerva de apă la nivelul solului nu se reface de la o lună la alta sau de la o zi la alta. Practic, doar cine nu vrea nu vede că s-a schimbat clima. Fermele din România anul acesta vor avea o cotitură, vor lua o turnură pe care trebuia de fapt să o luăm cu câţiva ani urmă, în special în 2020, când am mai trecut printr-un astfel de episod, dar atunci am venit cu rezervele din anii din urmă şi am putut să rezistăm capriciilor vremii.”
Președintele Pro Agro mai spune că schimbările climatice vor determina și reorientarea fermierilor români spre culturile de toamnă în detrimentul celor de primăvară, mai ales în zonele unde nu se pot face irigații:
„Fermierii vor însămânţa mai multe culturi de toamnă, lăsând spaţii mai mici pentru culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui. Cred că va ieşi din calcul inclusiv floarea-soarelui, la primăvară, nu va mai fi semănată pe aceeaşi suprafaţă pe care a fost istoric semănată în ultimii doi-trei-patru ani, iar perioadele optime de semănat cred că vor fi devansate, în ceeea ce priveşte culturile de primăvară. Dar sunt multe lucruri pe care fermierii le vor lua în calcul, inclusiv conservarea apei în sol, cea care vine de la natură. Decidentul public va trebui să gândească strategii şi politici agricole.”
În ceea ce privește zootehnia, Ionel Arion a acuzat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară că nu a luat măsurile necesare pentru eradicarea pestei porcine aricane:
„Capacităţile de producţie, în special la carnea de porc, sunt destul de bune, dar ele nu sunt populate azi din cauza pestei porcine africane. De fapt, din cauza incapacităţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare de a stopa sau monitoriza această boală, aşa cum au făcut statele din Uniunea Europeană când au avut aceeaşi incidenţă ca şi noi – Germania, Poloria… Cred că de fiecare dată Autoritatea nu a avut un plan bine pus la punct, scris de profesionişti şi aplicat de profesionişti.”