Femeile pătrund în lumea sushi-ului de top, sfidând tradiții vechi de secole. Într-o industrie dominată de bărbați, tot mai multe bucătărese își revendică locul în spatele tejghelei și demontează prejudecățile culturale și biologice care le-au ținut departe de această meserie, notează Today.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Timp de secole, prepararea sushi-ului în Japonia a fost un domeniu aproape exclusiv masculin. Tradiția și normele culturale au susținut că femeile nu pot deveni maeștri sushi, invocând argumente biologice lipsite de fundament științific. „Nu exista o cultură care să încurajeze angajarea femeilor în restaurantele de sushi”, afirmă chef Nozomi Mori, proprietara restaurantului Mori Nozomi din Los Angeles.
Restaurantul său, deschis în martie 2024, propune o experiență omakase unică, oferită de un personal exclusiv feminin. A primit deja recenzii entuziaste, fiind apreciat pentru rafinament și tehnică. Mori provine din prefectura Hyogo, Japonia, și a început cariera în Statele Unite acum aproape zece ani.
Prejudecăți perpetuate în academii și restaurante
Discriminarea persistă și în mediile de formare profesională. Un raport din 2015 arăta că mai puțin de 20% dintre cursanții Tokyo Sushi Academy erau femei. Deși acum procentul pare să fi crescut în cursurile internaționale, datele despre programul principal rămân neclare.
Unele dintre cele mai vocale rezistențe au venit chiar de la liderii industriei. Yoshikazu Ono, fiul celebrului maestru Jiro Ono, declara într-un interviu din 2011 că „femeile nu pot fi chef sushi pentru că menstruația le dezechilibrează gustul”. O afirmație contrazisă de cercetători, care susțin că femeile pot avea chiar o sensibilitate gustativă mai mare.
Chef Mori a auzit aceste argumente de nenumărate ori. Printre ideile larg răspândite se numără și convingerea că mâinile femeilor sunt „prea calde” pentru a lucra cu pește crud, sau că ele nu ar avea rezistența fizică necesară pentru munca în bucătărie.
Spargerea barierelor
Chef Nikki Zheng, care conduce restaurantul Sushi Akira din New York, a simțit pe pielea ei șocul celor din jur când au văzut o femeie în spatele tejghelei. A lucrat în restaurante de top din Tokyo și New York, inclusiv la Masa și Sushi Nakazawa. „Un sous chef i-a spus șefului: ‘Sunt surprins. Fata asta face sushi rapid, excelent și cu calm’”, își amintește Zheng.
La rândul ei, chef Kate Koo din Portland, cu o experiență de 25 de ani în sushi, povestește cum un client a refuzat să fie servit de ea, deși era proprietara și mentorul co-proprietarului. „Clientul m-a tratat ca pe o chelneriță. A fost șocant. Era deja 2017”, spune Koo.
În ciuda atitudinii, clientul a devenit obișnuit al localului. „Probabil a recunoscut calitatea preparatelor noastre. Noi nu facem sushi complicat, cu sosuri și ornamente. Ne concentrăm pe simplitate și ingrediente excepționale.”
Un drum nou pentru generațiile următoare
Chef Koo subliniază: „Luptăm cu mii de ani de istorie și cultură sushi. Dar începem să deschidem calea pentru mai multe femei.” Iar chef Mori are un mesaj clar pentru cele care ezită: „Perfecțiunea nu e o destinație, ci o călătorie. Nu aștepta să te simți pregătită. Începe.”
În restaurantele sushi de lux, tradiția e prezentă în fiecare detaliu. Dar pentru aceste chef-e a sosit timpul ca unele reguli să fie reanalizate. „La început, lumea era surprinsă,” spune Zheng. „Acum le arăt că pot fi mai bună decât mulți bărbați, dacă mă concentrez pe ce am de făcut.”