Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraşul Breaza, transmite Agerpres.
„Avându-se în vedere sesizările venite din partea cetăţenilor, precum şi informaţiile din spaţiul public, privind situaţia apei potabile furnizate în oraşul Breaza, judeţul Prahova de către Hidro Prahova SA, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Prahova a desfăşurat verificări, potrivit competenţelor legale, constatându-se următoarele: operatorul Hidro Prahova SA nu a respectat condiţiile asumate prin contractul de furnizare apă potabilă încheiat cu consumatorii privind parametrii de calitate a acesteia, fiind improprie consumului uman (lucru confirmat de analizele de laborator efectuate de către DSP Prahova).
Faţă de acest aspect, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 20.000 lei”, se arată, marţi, într-un comunicat de presă al CJPC.
Pe de altă parte, operatorul a anunţat aplicarea unei reduceri de 30% la componenta de apă facturată în baza consumurilor aferente lunii aprilie 2025 pentru toţi utilizatorii – persoane fizice şi juridice – din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, afectaţi de situaţia privind calitatea apei distribuite în ultima perioadă.
„Reducerea se aplică exclusiv pentru componenta aferentă consumului de apă potabilă (serviciul de canalizare nu este inclus). Se acordă automat, începând cu facturile aferente consumurilor din luna aprilie 2025, fără ca utilizatorii să depună vreo cerere. Măsura rămâne în vigoare până la confirmarea oficială a restabilirii parametrilor de potabilitate, conform analizelor de laborator”, a informat Hidro Prahova.
Anterior, societatea a transmis că zona Adunaţi este alimentată din aceeaşi sursă ca oraşul Breaza, consumul uman al apei fiind interzis şi în această comună.
Acuzaţii de atentat la sănătatea populaţiei
O localnică a oraşului Breaza a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova cu privire la cazul apei infestate cu bacteria clostridium perfringens, aceasta acuzând un atentat la sănătatea populaţiei, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Apa furnizată populaţiei din Breaza a fost infestată. O spun cu toată răspunderea, după ce am analizat documente, probe, sesizări şi am vorbit cu oameni afectaţi direct: copii care au ajuns la medic cu probleme digestive, vârstnici care au fost sfătuiţi să nu consume apa de la robinet, familii întregi care au trăit cu frica în sân. Este inadmisibil ca în 2025, într-un oraş din Uniunea Europeană, să fim obligaţi să ne cumpărăm apă pentru băut, gătit şi igienă, în timp ce plătim facturi pentru un serviciu public esenţial care nu ne oferă nimic altceva decât pericol. Furnizarea de apă infestată reprezintă un atentat la sănătatea populaţiei. Este rezultatul direct al neglijenţei în serviciu a celor care gestionează sistemul de apă şi canalizare – fie că vorbim de conducerea Hidro Prahova, de ADI Apa Prahova, de administraţia locală sau de autorităţile de control care tac şi tolerează. Am cerut, prin plângerea penală, tragerea la răspundere a tuturor celor care, prin inacţiune sau decizii iresponsabile, au pus în pericol vieţile oamenilor. Nu mai acceptăm indiferenţă. Nu mai acceptăm minciuni. Nu mai acceptăm batjocura”, a transmis, marţi, presei Alexandra Pavelescu, o localnică din Breaza.
Acesta anunţă şi că a depus o petiţie adresată Consiliului Local Breaza şi Primăriei, semnată de peste 1.000 de persoane, prin care se solicită oficial asumarea răspunderii, ieşirea din ADI Apă Prahova şi rezilierea contractului cu operatorul Hidro Prahova.
În textul plângerii penale care a fost transmis presei, se arată că Alexandra Pavelescu se îndreaptă împotriva operatorului Hidro Prahova, pe care îl acuză de infectarea apei şi neglijenţă în serviciu, a primarului Bogdan Novac, acuzat de neglijenţă în serviciu, şi a mai multor funcţionari din primărie, acuzaţi, de asemenea, de neglijenţă în serviciu.
Femeia spune că, în perioada premergătoare datei de 26 aprilie 2025, numeroşi locuitori ai oraşului Breaza au semnalat, atât direct către autorităţile locale, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare, că apa furnizată prin reţeaua publică prezintă un miros urât, gust neplăcut şi o culoare suspectă, aceste sesizări recurente fiind “ignorate sau tratate cu superficialitate” de către operatorul regional Hidro Prahova şi de către autorităţile administraţiei publice locale.
„În data de 26 aprilie 2025, în contextul agravării reclamaţiilor, primarul oraşului Breaza a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). În cadrul acestei şedinţe, a participat şi reprezentantul operatorului de apă, domnul Lambru, care a declarat public că apa este potabilă, punând mirosul şi aspectul anormal pe seama unui ‘tratament aplicat reţelei’. Aceste declaraţii au fost făcute fără existenţa unor analize de laborator, în ciuda indiciilor clare de neconformitate a apei. În aceeaşi şedinţă, autorităţile locale au dispus oficial oprirea furnizării apei. Cu toate acestea, în mod inexplicabil şi contrar deciziei adoptate, apa a continuat să fie livrată către populaţie, iar măsura nu a fost implementată. Populaţia nu a fost informată oficial în niciun fel despre pericolul sanitar existent”, arată aceasta.
Ea susţine, totodată, că a primit numeroase relatări din partea locuitorilor oraşului Breaza privind efectele directe ale consumului sau contactului cu apa contaminată, dar şi că această contaminare a apei ar avea legătură cu lucrări executate greşit la noua reţea de apă.
„Astfel, cetăţenii au raportat simptome precum: dureri abdominale intense, crampe, diaree persistentă, vărsături, febră, iritaţii cutanate, mâncărimi, apariţia unor pete sau dermatite după contactul cu apa, inclusiv în cazul spălării mâinilor sau a băii. Unii locuitori au fost nevoiţi să solicite intervenţia serviciilor de urgenţă, iar părinţii de copii mici au fost nevoiţi să achiziţioneze apă îmbuteliată pentru igiena acestora, în lipsa unei alternative sigure. Există de asemenea semnalări privind efecte indirecte grave, precum utilizarea apei contaminate în brutării locale, cu impact potenţial asupra întregii populaţii. Mai mult, mai mulţi locuitori ai oraşului Breaza afirmă că, în cursul lucrărilor la noua reţea de apă, s-ar fi realizat o conexiune greşită între conducta de canalizare şi cea de alimentare cu apă potabilă, respectiv că legătura dintre cele două sisteme ar fi fost inversată. Conform relatărilor acestora, muncitorii implicaţi în execuţia lucrărilor ar fi indicat direct această eroare, iar ulterior apa ar fi fost infestată. Aceste susţineri conturează o situaţie de fapt ce impune verificări urgente privind posibila contaminare a reţelei de apă potabilă, precum şi modul în care s-au desfăşurat lucrările şi controalele aferente”, se menţionează în plângerea femeii.
Operatorul Hidro Prahova anunţă că reduce cu 30% facturile pentru locuitorii din Breaza
Furnizorul de apă Hidro Prahova anunţă că va reduce cu 30 de procente valoarea facturilor emise pentru oraşul Breaza, în condiţiile în care mai multe zile la rând locuitorii au primit apă colorată, urât mirositoare şi în cazul căreia analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova au arătat că este contaminată cu bacteria Clostridium Perfringens. Aceeaşi măsură este dispusă şi în cazul facturilor emise pentru locuitorii din comuna Adunaţi, unde de asemenea au fost probleme legate de calitatea apei, transmite News.ro.
„S.C. Hidro Prahova S.A. anunţă aplicarea unei reduceri de 30% la componenta de apă facturată în baza consumurilor aferente lunii aprilie 2025 pentru toţi utilizatorii – persoane fizice şi juridice – din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, afectaţi de situaţia privind calitatea apei distribuite în ultima perioadă. Măsura a fost aprobată de Consiliul de Administraţie la propunerea conducerii societăţii şi are rolul de a compensa disconfortul generat de problemele de potabilitate înregistrate în cele două localităţi”, anunţă, marţi, SC Hidro Prahova, companie deţinută majoritar de Consiliul Judeţean Prahova.
Potrivit anunţului operatorului de apă, reducerea se aplică exclusiv pentru facturile la apă potabilă, nu şi pentru serviciul de canalizare, iar reducerea se acordă automat, începând cu facturile aferente consumurilor din luna aprilie 2025, fără ca utilizatorii să depună vreo cerere.
„Măsura rămâne în vigoare până la confirmarea oficială a restabilirii parametrilor de potabilitate, conform analizelor de laborator. Pentru remedierea situaţiei şi restabilirea calităţii apei, Hidro Prahova a demarat o serie de acţiuni urgente: igienizări complete ale reţelelor şi rezervoarelor de apă din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, realizate cu sprijinul unei firme specializate; lucrările sunt în desfăşurare şi zilnic sunt recoltate probe de apă pentru analize în laboratorul autorizat al societăţii, iar după finalizarea procesului de igienizare, Direcţia de Sănătate Publică Prahova va preleva probe suplimentare pentru a decide fie ridicarea restricţiei de consum, fie măsuri suplimentare”, precizează oficialii Hidro Prahova.
La Breaza şi Adunaţi, alimentarea cu apă menajeră „este reluată zilnic, după lucrările de igienizare”, însă aceasta nu este potabilă nici după reluarea furnizării.
„Reamintim faptul că apa distribuită în prezent în cele două localităţi NU este potabilă şi nu trebuie utilizată pentru băut, gătit sau igienă personală. Apa poate fi folosită doar în scopuri menajere”, mai transmite Hidro Prahova.