Poți mânca orez și să slăbești! Nutriționistul Tania Fântână îți explică cum e posibil: „Alege variantele de orez brun sau sălbatic și combină-l cu legume sau salate de tot soiul”

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Știu că atunci când vrem să slăbim sau când vrem să facem asta cât mai rapid evităm tot ce înseamnă cereale. Suntem capabili ca pe termen scurt și mediu să ne înfrânăm toate poftele, să facem planuri alternative de mâncat, să gătim mai mult și așa mai departe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dar ce te faci când poftele vin peste tine? Când vezi o porție de orez cu lapte și, eventual, și cu dulceață pe deasupra sau un pilaf cremos și bun? Ambiția ta de a slăbi este zdruncinată și parcă nici kilogramele în plus nu te mai deranjează, nu-i așa? Asta pe moment atunci, firește. Mintea ta caută orice motivație posibilă ca să accepți și să mănânci.

Ce trebuie să știm noi însă este că putem consuma orez dacă ne este poftă, întrucât el nu este un aliment nesănătos. Este bine însă să ții cont de câteva aspecte:

  • Consumă orezul în prima parte a zilei sau post-antrenament, când corpul are nevoie de rezerve de energie. Ideal la: mic dejun în combinația de orez cu lapte sau la prânz, alături de proteină și legume. Poți mânca un delicios file de pește cu 1–2 pumni orez cu morcovi și crucifere, alături de o salată de spanac sau de vară.

  • Poți consuma și ca gustare de după-amiază, mai ales dacă ai făcut sport înainte.

  • Evită orezul la cină dacă ești sedentar(ă), pentru că se digeră repede și poate stimula pofta de dulce sau foamea târzie.

  • În locul orezului lipicios cu care am fost crescuți cu toții de mici, alege un orez cu conținut mai mic de carbohidrați și indice glicemic mai mic.
    Orezul basmati: are un indice glicemic mic/mediu. Găsești pe piață variante amestecate cu orezul sălbatic. În felul acesta obții un orez de calitate, hrănitor și fără șanse de a te îngrășa.
    Orezul brun: bogat în fibre, te ține sătul mai mult. O să fierbi câteva minute în plus la el, dar până la urmă este timp pe care îl investești în tine și sănătatea ta sau a familiei tale.
    Orez sălbatic: cel mai nutritiv, cu mai puțini carbohidrați. Colorează mâncarea în care este adăugat și fierbe în timp mai îndelungat, dar îl poți ține la înmuiat de seara până dimineața.

  • Nu combina orezul cu grăsimi animale. Îl poți combina cu pește, creveți și fructe de mare, carne de pasăre (pui sau curcan sau rață – nu consuma pielița), poți pune alături chiar 1 ou ochi sau fiert și legume sau puțină brânză proaspătă. Evită să adaugi grăsime animală, fie ea și de pasăre.

  • Atenție la porția de consum:
    Femeie sedentară – aproximativ 70g orez gătit
    Femeie activă – aprox. 100–130g orez gătit
    Bărbat sedentar – 100–130g
    Bărbat activ – 130–150g orez gătit

  • Dacă ai tendința de constipație, evită să mănânci orez alb în combinații cu carne.
    Alege variantele de orez brun sau sălbatic și combină-l cu legume sau salate de tot soiul. De exemplu, la 100g pilaf adaugă 200g legume (dovlecel, broccoli, spanac, morcovi etc.) și o salată de varză/sfeclă/morcovi și țelină rasă, alături de puțin ulei și oțet de mere, de exemplu.

Nu este sănătos să împărțim alimentele în bune și rele. Trebuie doar să învățăm cum să le folosim astfel încât să beneficiem de caracteristicile lor nutritive și să le consumăm în avantajul nostru.

Comentarii

  1. Efectiv ma doare capul cand aud sfaturi si retete de genul acesta. Nu o reteta sau alta te slabeste. Ce te slabeste este doar DEFICITUL CALORIC! Pot manca absolut orice fel de orez, in orice forma si sa slabesc atata vreme cat sunt in deficit. Pot sa mananc orice fel de asa zisa reteta de slabit si sa ma ingras, pt ca sunt in surplus caloric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *