Chiar dacă nu este un aliment acid, ciocolata poate agrava simptomele refluxului prin relaxarea mușchiului sfincterului esofagian. Consumul de ciocolată poate intensifica sau declanșa, potrivit healthline.com, refluxul acid la unele persoane.
Institutul Național de Boli Digestive și Renale (NIDDK) recomandă evitarea ciocolatei dacă ai frecvent reflux acid sau suferi de boala de reflux gastroesofagian (GERD).
Există însă niște explicații pentru faptul ciocolata generează arsuri la stomac și există și niște tipuri de ciocolată care ar putea provoca mai puține simptome.
Metilxantina, o substanță din ciocolată, acționează asupra sfincterului esofagian
O analiză din 2020 despre GERD sugerează că ciocolata poate reduce presiunea din partea inferioară a sfincterului esofagian. Acest mușchi împiedică, de obicei, alimentele și acidul din stomac să urce în esofag. Când acest mușchi se relaxează, ești mai predispus la simptomele refluxului acid. Ciocolata provine din planta de cacao și conține metilxantină, un compus similar cofeinei, care poate relaxa mușchiul sfincterului esofagian inferior.
Tipurile diferite de ciocolată pot conține niveluri diferite de metilxantină:
- Pudră de cacao – 28,5 mg/g
- Ciocolată neîndulcită – 16 mg/gciocolată neagră dulce – 5,5 mg/g
- Ciocolată cu lapte – 2,3 mg/g
- Ciocolata albă conține doar cantități neglijabile de metilxantină.
Ciocolata cu lapte și cea alba conțin cele mai multe grăsimi și cresc nivelul acidului din stomac
Ciocolata conține grăsimi sub formă de unt de cacao. Ciocolata cu lapte și cea albă conțin, de obicei, grăsimi suplimentare din lapte.
Consumul alimentelor bogate în grăsimi determină sistemul digestiv să producă mai multă bilă pentru a ajuta digestia, ceea ce poate crește nivelul acidului din stomac.
Efectul poate fi mai pronunțat dacă mănânci cantități mari de ciocolată cu lapte sau ciocolată alba după o masă bogată în grăsimi.
Care este cea mai bună ciocolată pentru GERD?
Dacă ai GERD, consumul de ciocolată poate provoca arsuri la stomac. Totuși, unii oameni pot consuma cantități mici fără simptome.
Dacă vrei să încerci ciocolata, iată câteva sfaturi:
- evită să o mănânci înainte de culcare;
- alege o variantă cu un conținut redus de grăsimi, cum ar fi ciocolata fără lactate sau cu grăsimi reduse;
- consumă o cantitate mica, pentru a vedea cum te afectează;
- evită să consumi ciocolată alături de alte alimente care declanșează refluxul acid.
De ce îmi provoacă ciocolata arsuri la stomac?
Ciocolata poate cauza arsuri la stomac pentru unele persoane. Dacă ai reflux acid, evitarea sau consumul moderat de ciocolată poate ajuta.
Ce alimente provoacă cel mai frecvent arsuri la stomac?
Alimentele și băuturile care declanșează frecvent arsuri la stomac includ citricele, roșiile, ceapa, usturoiul, alimentele picante, alcoolul, ciocolata, cofeina și menta.
De ce îmi provoacă ciocolata dureri în piept?
Poți avea dureri în piept după ce consumi ciocolată din cauza refluxului acid, ciocolata fiind un declanșator cunoscut al arsurilor.
Ce alimente ajută la ameliorarea refluxului acid?
Nu există alimente specifice care să trateze refluxul acid, dar remedii precum ghimbirul sau ceaiul de mușețel pot ajuta. De asemenea, medicamentele antiacide, blocanții H2 și inhibitorii pompei de protoni pot preveni și trata refluxul acid.
Refluxul acid poate favoriza cancerul esofagian
Experții recomandă evitarea ciocolatei dacă ai reflux acid, deoarece este un declanșator comun al simptomelor.
Totuși, declanșatorii refluxului variază de la o persoană la alta. Unii pot consuma ciocolată fără probleme.
Dacă ai reflux acid și vrei să consumi ciocolată, încearcă să o faci în cantități mici și observă cum reacționează corpul tău. Dacă ciocolata declanșează simptome, este recomandat să o eviți.
Simptomele frecvente de reflux pot afecta esofagul și duce la complicații grave, inclusiv cancer esofagian.