Porumbul dulce în conservă: prieten sau dușman în salate? Cum alegem conservele cele mai sănătoase / Sfatul nutriționistului Tania Fântână

Tania Fântână (nutriționist) Sursa foto: G4Food

Porumbul dulce din conservă este un ingredient frecvent folosit în salate, datorită gustului plăcut, a texturii crocante și a culorii vii. Dar cât de sănătos este? Ce impact are asupra siluetei și glicemiei? Este sigur pentru consum frecvent?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Poate că și voi ați fost tentați ca atunci când vă e poftă de ceva dulce să încercați să mai diversificați ingredientele și să nu mergeți direct la ciocolată și biscuiți. Fructele uscate și fructele în general ar trebui să fie prima noastră alegere atunci când ne e poftă de ceva dulce.

Și, ca o completare, aici aș spune că atunci când pofta de dulce pare să fie de nestăvilit, să vă întrebați ce anume o cauzează: cât de bine ați dormit, dacă nu sunteți în acea perioadă a lunii, când ați luat ultima masă și în ce a constat ea, și tot așa. De fiecare dată aceste pofte uriașe de dulce au în spate și explicații fiziologice sau psiho-emoționale.

Ce conține porumbul dulce din conservă?

Calorii: ~90 kcal la 100 grame. Așadar, mai mult decât legumele simple pe care le adăugăm în salata de crudități. Dacă țineți dietă și vreți să slăbiți, nu turnați toată conserva de porumb în salată. 2-3 linguri sunt mai mult decât suficiente.

Carbohidrați: ~17–20 g

Zahăr natural: ~5 g

Proteine: ~2–3 g

Fibre: ~2 g

Grăsimi: <1 g

Indice glicemic: mediu (~60)

Deși indicele glicemic este relativ mare, comparativ cu legumele și fructele proaspete, nu crește glicemia la fel de rapid precum orezul sau cartofii.

Porția potrivită: 2–3 linguri (50–70 g) adăugate în salată, împreună cu proteine (ou, ton, brânză, carne slabă) și grăsimi bune (ulei de măsline, mix de semințe, avocado).

Diabeticii pot consuma porumb conservat ocazional, în porții moderate și niciodată singur la o masă sau combinat cu alte ingrediente dulci.

La ce să fiți atenți când cumpărați o conservă de porumb?

Ca de obicei, citiți eticheta. În mod normal ar trebui să conțină doar apă, porumb fiert și sare. Sunt și variante cu zahăr adăugat și conservanți artificiali. E bine să le ocoliți. De obicei, variantele mai bune sunt în imediata apropiere.

Nu alegeți conserve care nu au inscripționată mențiunea: fără BPA. Dacă aveți opțiunea de a alege porumb la borcan de sticlă, este binevenit.

Ca și moment de consum, poți alege să mănânci o astfel de salată cu porumb la prânz. Oricum, vara gătim mai puțin, așa că pică perfect.

Mențineți diversitatea în meniul vostru. Nu înlocuiți grupe mari de alimente cu un singur aliment mâncat repetitiv, sau cel puțin nu faceți asta pe termen lung. Diversitatea este printre cele mai importante lucruri când vine vorba de mâncat sănătos.

Porumbul fiert, în conservă sau nu, este compus în mare parte din carbohidrați – acea grupă de alimente ce ne dă energie, dar care e bine să fie consumată în context de efort fizic, ca să nu se depună sub formă de grăsime.

Dacă vreți să țineți carbohidrații sub control, puteți să mâncați porumbul fiert în locul gustării de fructe, de exemplu. Având același gust dulce, cred că nu o să faceți rabat prea mare de la acest obicei.

Porumbul este o sursă naturală de zaharuri și amidon, dar și de antioxidanți (luteină, zeaxantină), fibre, vitamina B1, acid folic și magneziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *