„Poke bowl”: Sănătos sau doar instagramabil? / Tania Fântână (nutriționist): „În primul rând, trebuie să fim atenți la sosurile adăugate”

Tania Fântână Colaj foto Dreamstime / G4Food

Dacă sunteți pasionat de nutriție sau vă place să experimentați cu farfuriile voastre, cu siguranță ați mâncat până acum dintr-un poke bowl.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În ultimii ani, poke bowl-ul a devenit vedeta farfuriilor „cool” de pe Instagram și TikTok. Originea sa este hawaiană, dar reinterpretările moderne l-au transformat într-un „bol de sănătate”, sau cel puțin așa pare. Hai să vedem cum construim un poke bowl nutritiv, echilibrat și fără capcane ascunse.

Ce este de fapt un poke bowl?

Un poke bowl este un bol compus, în mod tradițional, din:

  • o bază (orez, quinoa, hrișcă, năut, linte, boabe de soia, etc) – în general o bază de cereale sau pseudocereale

  • proteină (de obicei ton sau somon, dar și puiul și curcanul sunt acceptate)

  • legume crude sau marinate, de tot soiul

  • sosuri și toppinguri (alge, avocado, semințe, maioneze, etc).

Simplu, proaspăt și aparent sănătos. Dar, haideți să vedem la ce să fim atenți atunci când ne comandăm un astfel de preparat sau când vrem să îl facem noi acasă.

În primul rând, diversitatea ingredientelor este foarte importantă. Cu cât sunt mai multe ingrediente, cu cât baza proteică este bine reprezentată, cu cât lipsesc alimentele procesate, cu atât mai sănătos este acest fel de mâncare.

La ce să fim atenți?

  • La sosurile adăugate. Multe pot conține zahăr și sare în exces, precum și tot soiul de substanțe ce vin să potențeze gustul și aroma. Feriți-vă în general de sosurile asiatice ale căror origini și ingrediente sunt greu de deslușit. Celebrele sosuri de soia dulce, maioneze spicy sau glazuri asiatice pot conține:

    • cantități mari de zahăr ascuns,

    • grăsimi rafinate,

    • potențiatori de aromă (glutamat monosodic),

    • mult sodiu (sare).

  • La toppingurile prăjite, pline de calorii. Fulgii crocanți de ceapă, tempura, fâșii de tortilla prăjită sau maioneze „artizanale” pot aduce rapid 200–300 kcal extra într-un bol care ar fi fost perfect echilibrat. Același lucru este valabil și la lipiile prăjite, pline de ulei, ce se adaugă în salate pentru gust.

  • Dacă bolul conține deja avocado + ulei de susan + semințe, nu mai adăuga și alune glazurate, de exemplu. Dacă toate ingredientele sunt proaspete, cu siguranță gustul o să fie desăvârșit.

  • La baza de carbohidrați și la ponderea ei în mixul total. Dacă nu sunteți sportivi de performanță, ci vă mișcați cât de cât atunci când aveți timp, atunci nu aveți nevoie de cantități mari de carbohidrați în dieta voastră. Carbohidrații sunt printre cele mai ieftine și de volum ingrediente, așadar, cei care vând astfel de fel de mâncare pot fi tentați să îi folosească în exces.Dar dacă lângă un orez alb vin bucăți de fructe dulci și un sos dulce, glicemia voastră o să se ducă rapid spre cer și la fel de rapid înapoi către pământ.

De ce poate fi un obicei bun?

Un poke bowl echilibrat:

  • promovează diversitatea. Faptul că mănânci practic din aproape toate grupele alimentare îți asigură o masă nutritivă;

  • susține digestia prin aport de legume crude/fermentate. Bacteriile sănătoase conținute de aceste ingrediente sunt binevenite în sistemul nostru digestiv;

  • menține sațietatea prin proteină și grăsimi sănătoase. Faptul că grăsimile animale, carnea grasă nu sunt folosite reprezintă un mare plus pentru calitatea nutritivă a acestui preparat. Peștele și fructele de mare sunt surse perfecte de proteină completă și grăsimi sănătoase;

  • oferă variație și creativitate fără monotonia „dietelor”. Poți mânca colorat, proaspăt, cu gust diferit la fiecare masă. Te face astfel să te acomodezi rapid cu modul sănătos de a mânca și de a nu căuta scuze perfecte de fiecare dată pentru a “călca strâmb”.

Este important să citiți lista ingredientelor și în acest caz. Nu vă bazați pe etichete, pe titlu, pe literele scrise cu caps lock. Nu cumpărați și nu mâncați înainte de a vă informa ce ingrediente au fost folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *