Plasele de plastic pentru fructe și legume, alături de ambalajele din plastic de unică folosință pentru condimente și conserve, precum plicurile de ketchup, vor fi interzise până la sfârșitul acestui deceniu. Măsura face parte din noile reglementări ale Uniunii Europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Repak, sistemul irlandez finanțat de industrie pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje, a emis deja sfaturi pentru companiile sale membre. Printre acestea se numără supermarketuri, afaceri din ospitalitate și producători. Repak le încurajează să înceapă pregătirile de acum.
Măsuri extinse și excepții posibile
Repak a declarat pentru The Journal că și foliile de plastic pentru produse precum castraveții sunt susceptibile de a fi interzise. De asemenea, vor fi interzise și caserolele sau tăvile de plastic care nu pot fi „justificate clar” pentru a preveni pierderile de alimente sau din motive de igienă.
Este probabil să existe unele excepții de la noile reguli. Acestea intră în vigoare la 1 ianuarie 2030. Excepțiile ar putea viza produsele fragile, cum ar fi zmeura și alte fructe moi, a precizat Repak.
Un sondaj al UE realizat anul trecut a arătat că trei sferturi dintre irlandezi consideră deșeurile de plastic drept cea mai mare problemă a Irlandei. Cu toate acestea, pungile de plastic, foliile, plasele și alte ambalaje sunt încă utilizate pe scară largă de comercianții și cafenelele irlandeze. Opțiunea de a cumpăra fructe și legume vrac nu este adesea disponibilă.
Necesitatea reglementării, nu doar a inițiativelor voluntare
Tad Kirakowski, de la ONG-ul de mediu Voice, a declarat: „Rata noastră de reciclare stagnează. Dar cantitatea de material pe care trebuie să o sortăm este în creștere. Oamenii se luptă cu adevărat să țină pasul cu volumul acestui material.” Numeroase sondaje în rândul consumatorilor au arătat că aceștia doresc mai multă sustenabilitate de la comercianți.
Aldi, unul dintre supermarketurile care oferă puține opțiuni vrac în sortimentul său de fructe și legume, a declarat că întreprinde o „revizuire cuprinzătoare” a materialelor sale de ambalare. Asta se face înaintea intrării în vigoare a noilor reguli. „Reducerea amprentei noastre de plastic și ambalaje… este o prioritate cheie. Ne angajăm pe deplin să respectăm aceste noi reglementări,” a comunicat compania.
Stoparea plasticului de unică folosință: măsuri specifice
Interdicția plaselor se va aplica fructelor și legumelor vândute în cantități mai mici de 1,5 kg.
Ambalajele de plastic de unică folosință pentru condimente, conserve și sosuri vor fi, de asemenea, interzise. La fel și sticlele de șampon de unică folosință din hoteluri. Vânzarea alimentelor și băuturilor destinate consumului pe loc, în tăvi sau pahare de plastic de unică folosință, va trebui, de asemenea, să înceteze.
Repak a menționat posibile alternative pentru condimente. Acestea includ stații cu pompă sau de reîncărcare. Sau recipiente mici reutilizabile, care pot fi spălate și reumplute. Plicurile ar putea fi folosite dacă sunt compostabile.
Direcția spre sisteme reutilizabile
Irlanda produce mai multe deșeuri decât acum un deceniu. Este „aproape sigur” că va rata ținta de reciclare pentru 2025. „În general, accentul ar trebui să fie pe trecerea la sisteme reutilizabile, acolo unde este posibil. Nu pe înlocuirea plasticului de unică folosință cu alte materiale de unică folosință,” a declarat Repak. De asemenea, a menționat că unele dintre companiile sale membre din retail își extind gamele de fructe și legume vrac. Asta face parte din inițiativa sa „angajamentul pentru plastic”.
Kirakowski a spus că inițiativele voluntare nu aduc nivelul de schimbare necesar. De aceea este nevoie de reglementare. El a adăugat că comercianții vor trebui să acționeze urgent, pentru a fi pregătiți pentru 2030. „Vedem comercianții spunând: ‘Oh, da, suntem interesați’. Dar nu duc cu adevărat la bun sfârșit. Anul 2030 nu este atât de departe. Asta, dacă te gândești la amploarea schimbării care trebuie făcută. Suntem presați de timp în privința asta,” a spus el.
Tesco a declarat că lucrează pentru conformarea deplină cu regulile UE. Ei au implementat deja o strategie voluntară. Aceasta vizează reducerea amprentei de ambalaje. Include eliminarea plasticului acolo unde este posibil. Și reducerea lui acolo unde nu poate fi eliminat.
Lidl a anunțat că a redus cantitatea de plastic folosită în ambalajele propriilor mărci cu 20% din 2022. Ei prioritizează materialele reciclate. Și reducerea risipei alimentare.